Boutiette opent marathon-zesdaagse met dubbele winst

BREDA - KC Boutiette heeft dinsdagavond de proloog (een minimarathon over acht ronden) van de Greenery-zesdaagse gewonnen. De Amerikaanse marathonschaatser versloeg de Fransman Cédric Michaud en Roel van Hest in de eindsprint.

Na het opwarmertje was Boutiette ook de sterkste in de reguliere wedstrijd over honderd ronden. Hij toonde zich de snelste in de massasprint. Michaud en Van Hest finishten opnieuw op de tweede en derde plaats. Het eerste spruitjespak, het leiderstricot in de zesdaagse, kwam dus na twee onderdelen om het lijf van Boutiette terecht.

De komende dagen blijven de langeafstandsmannen actief voor de Greenery Six. Deze reeks wordt voortgezet in achtereenvolgens Eindhoven, Assen, Alkmaar, Utrecht en Den Haag.

Weinig weerstand

De opening van de zesdaagse, die niet meetelt voor de KNSB/Essent-beker, kende een weinig boeiend verloop. De omstandigheden op de overdekte kunstijsbaan van Breda waren te mooi. De schaatsers hoefden op het fraai geprepareerde ijsvloertje alleen maar technisch te rijden. Van wrijving of weerstand hadden ze nauwelijks last. Dat resulteerde in een snelle wedstrijd: 100 ronden in 53 minuten en 40 seconden. In de nerveuze finale kwamen Angenent, Van der Veen en Rozenaal ten val. Het drietal is nu al nagenoeg kansloos voor de eindoverwinning.

Unicum

De sectie marathon van de KNSB voegde dinsdag een nieuw onderdeel aan de Greenery-zesdaagse toe. Voor het eerst is haar zesjarige bestaan werd het evenement geopend met een proloog. De opdracht was simpel. Net als bij het shorttrack moesten de schaatsers een aantal series over vijf ronden afleggen om zich te plaatsen voor de alles beslissende finale. Daarin verdeelden de twintig overgebleven rijders de punten. Net als bij de reguliere marathon kreeg winnaar KC Boutiette 25 punten en al zijn volgers verdienden trapsgewijs een punt minder.

Boutiette, die eerder dit seizoen al drie marathons op zijn naam schreef, was lovend over het experiment van de KNSB. "Dit paste precies in mijn straatje. De sprinters waren met deze proloog dik in het voordeel", zei de Amerikaan.

Klachten

Toch waren er na afloop ook klachten. Cédric Michaud, die tweede werd en vorig jaar de zesdaagse won, sprak van een onvoorstelbaar dom systeem. "Een marathonrijder moet een marathonrijder blijven. Vandaag voelde ik me in deze proloog net een langebaanschaatser. De puntenverdeling was ook niet rechtvaardig. Je mag zo'n onderdeel niet gelijk stellen met een gewone marathonwedstrijd."

De clown van het peloton, Erik Hulzebosch, had nog wel een advies voor de beleidsmakers van de KNSB. "Volgend jaar moeten ze voorafgaande aan de zesdaagse maar een kortebaanwedstrijd organiseren."

NUwerk

Tip de redactie