SAVONA - Robert Kubica wordt nog altijd in een kunstmatige coma gehouden. De Formule 1-coureur van Lotus Renault onderging zondagavond in het ziekenhuis van Pietra Ligure een zeven uur durende operatie aan onder meer zijn rechterhand.

Artsen waren na afloop redelijk tevreden over de moeilijke ingreep.

Kubica was eerder op de zondag zwaar gecrasht in een Skoda Fabia S2000 tijdens de rally Ronde di Andora nabij Genua in Italië. Hij liep breuken en verwondingen op in zijn rechterarm, -hand en -been.

Specialist Mario Igor Rossello vertelde dat zeven artsen aan de hand van de Pool hebben gewerkt.

''Het was een belangrijke en moeilijke operatie. We hebben geprobeerd alle functies van de onderarm te herstellen. Na de operatie voelde de hand warm en was de doorbloeding goed. Dat is bemoedigend.''

Alonso

Teambaas Eric Bouillier van Lotus Renault zal Kubica maandag bezoeken samen met tweede rijder Vitali Petrov. Kubica's beste vriend Fernando Alonso (Ferrari) is al langs geweest in het ziekenhuis.

''We zijn onder de indruk van de wijze waarop de artsen Robert hebben verzorgd. Vandaag gaan we bij hem langs om hem te vertellen dat we met groot ongeduld zullen wachten op zijn terugkeer.''

Specialist Rossello was zondagavond op de Italiaanse televisiezender Sky Italia pessimistisch, maar gaf later toch weer hoop. ''Coureurs zijn bijzondere patiënten. Ze genezen vaak sneller dan gewone mensen.'' Hij noemde complicaties in de bloedvaten het grootste gevaar.

Eerste race

Het Formule 1-seizoen start op 13 maart in Bahrein. Mocht Kubica niet op tijd herstellen, dan komen de Braziliaan Bruno Senna en de Nederlandse Chinees Ho-Pin Tung in beeld om hem te vervangen.