ARNHEM - Trainer Mario Been wacht met Feyenoord nog steeds op de eerste zege in 2011. De uitwedstrijd zondag tegen Vitesse leverde nog wel een puntje op (1-1).

Dat was na de voorgaande nederlagen tegen Ajax, De Graafschap en FC Twente tenminste nog iets voor de Rotterdammers, die niettemin op de vijftiende plaats in de eredivisie bleven hangen.

Met twee nieuwkomers hoopte Been in Arnhem zijn zieltogende ploeg verse impulsen te geven. De huurlingen Marcel Meeuwis (Borussia Mönchengladbach) en Ryo Miyaichi (Arsenal) maakten in het Gelredome hun debuut.

Een andere nieuweling, Sören Larsen (gehuurd van Toulouse), moest nog op de bank beginnen. Bij de bezoekers ontbraken Tim de Cler, Jerson Cabral en Luigi Bruins door ziekte en blessures.

Ryo Miyaichi

Miyaichi, die door zijn Aziatische fans al als de 'Japanse Messi' wordt omschreven, maakte van alle Feyenoorders in Arnhem de meeste indruk in zijn allereerste professionele wedstrijd.

De 18-jarige spits toonde zich fysiek sterk, dynamisch en balvast. Vol vertrouwen en durf zocht hij aan de linkerkant steeds zijn directe tegenstander Frank van der Struijk op.

Meeuwis deed nuttig werk op het Rotterdamse middenveld. Maar de 30-jarige routinier kon in opbouwend en aanvallend opzicht de regie nog niet nemen. Daar slaagde ook schaduwspits Georginio Wijnaldum geenszins in.

Mislukte acties

Het grillige talent grossierde in mislukte acties. In de 41e minuut dwong hij doelman Eloy Room nog wel uit een vrije trap tot een knappe redding. Het was voor rust feitelijk de enige doelkans voor het rommelige Feyenoord.

Het goed georganiseerde Vitesse kreeg in de 31e minuut uit een ragfijne counter de beste kans. Doelman Erwin Mulder hield de doorgebroken Babangida van scoren af.

Van Ismaïl Aissati ging aan de linkerkant bij Vitesse de nodige dreiging uit, ook al omdat zijn tegenstander Gill Swerts niet scherp genoeg dekte.

Grote kansen

De tweede helft begon met twee ongewijzigde ploegen en twee grote kansen aan beide kanten. Wijnaldum stuitte eerst op Room, nog in dezelfde minuut knalde Aissati over het Rotterdamse doel.

In de 56e minuut was het dan toch raak. Uit een voorzet van Diego Biseswar tikte Luc Castaignos van dichtbij in, 0-1. Zeven minuten later was het alweer gelijk. Aissaiti benutte een strafschop na een domme overtreding van Swerts op Marco van Ginkel, 1-1.

Fer en Larsen

Met Leroy Fer, hersteld van een knieblessure, en de kopsterke Larsen trachtte Been na een uur zijn wegzakkende ploeg nieuwe leven in te blazen. Marti Riverola kreeg in de 68e minuut namens de thuisclub echter de beste kans.

Hij schoot in een riante positie naast. In de nerveuze slotfase kon ook de populaire invaller Marcus Pedersen tot twee keer toe Vitesse niet aan de zege helpen: 1-1.

Feyenoord en Vitesse in balans