EILAT - De Nederlandse tennissters zijn er zaterdag in het Israëlische Eilat net niet in geslaagd deelname aan een promotie/degradatieduel om een plaats in Wereldgroep II van de Fed Cup af te dwingen.

Arantxa Rus en Michaëlla Krajicek verloren het beslissende dubbel van de Zwitserse tennissters Patty Schnyder en Timea Bacsinszky: 7-5 6-2.

Eerder op de dag had Rus voor een stunt gezorgd door Schnyder, de nummer 42 van de wereld, in twee sets (6-4 6-1) te verslaan. Daarmee maakte ze een eerder opgelopen achterstand - Krajicek verloor van Bacsinszky met 6-4 5-7 7-5 - ongedaan.

Verrassend sterk

Door de nederlaag kwam een einde aan een toernooi waarin de Nederlandse tennissters verrassend sterk presteerden. In de groepswedstrijden werd het team van captain Manon Bollegraf in de duels met Roemenië en Hongarije geconfronteerd met tegenstandsters die aanmerkelijk hoger op de wereldranglijst staan.

Beide keren werd met 3-0 gewonnen, waardoor na de tweede dag al duidelijk was dat Oranje een gooi mocht doen naar een p/d-wedstrijd. Met Rus, de nummer 111 van de wereld, als hoogst geklasseerde speelster was Nederland ook tegen Zwitserland de underdog.

Goede weg

Maar de 20-jarige tennisster uit Monster bewees, na haar goede optreden bij de Australian Open, opnieuw op de goede weg te zijn. Ze versloeg routinier Schnyder, twaalf jaar ouder dan de Westlandse, verrassend eenvoudig.

Bollegraf koos voor het beslissende dubbel voor de routine van Rus en Krajicek in plaats van het eerder opgestelde duo Richel Hogenkamp en Kiki Bertens. Het Nederlandse koppel was in het eerste bedrijf dicht bij setwinst, maar moest uiteindelijk buigen. Oranje speelt hierdoor ook volgend jaar in de Europees/Afrikaanse zone, groep 1.