ROTTERDAM - Excelsior heeft zaterdag in de eredivisie verrassend gewonnen van AZ: 2-1. De Rotterdammers stonden lang met 1-0 achter, maar boekten in de slotfase alsnog de vijfde zege van het seizoen. SC Heerenveen en NEC speelden doelpuntloos gelijk, terwijl VVV-Venlo een belangrijke zege behaalde.

De thuisploeg trad aan zonder Bas Dost. De veelbesproken aanvaller moest opnieuw op de bank beginnen. Jans durfde het niet aan om de 21-jarige spits, die afgelopen maandag een transfer naar Ajax misliep, voor de verandering een basisplaats te gunnen.

Jans moest door een schorsing van centrale verdediger Arnold Kruiswijk wel wijzigingen in zijn defensie aanbrengen. Milan Kopic en Igor Djuric vormden het onwennige hart van de afweer, aanvoerder Michel Breuer speelde als rechtsback.

Opbouw

NEC slaagde er niet in de Friese verdediging in de eerste helft in de problemen te brengen. De Nijmeegse opbouw was slordig en voorspelbaar. Topscorer Björn Vleminckx (zeventien treffers) was slechts één keer gevaarlijk. In de vijfde minuut kopte de Belg van dichtbij te slap in om doelman Kevin Stuhr Ellegaard te verrassen.

Bij sc Heerenveen kwam het meeste gevaar van vleugelspits Roy Beerens. Hij kreeg alle ruimte van linksback Rémy Amieux, die zich met de behendige aanvaller totaal geen raad wist. Van de vele voorzetten van Beerens kwamen er te weinig aan. In de 39e minuut bediende hij dan toch eindelijk middenvelder Christian Grindheim op maat. Doelman Jasper Cillissen redde fraai op de kopbal van de Noor.

Dost

Dat deed zijn collega Stuhr Ellegaard kort na de rust ook op een prima doelpoging van Vleminckx met het hoofd. Een minuut later mocht Dost zich gaan warmlopen. De clubtopscorer (acht treffers) kreeg een hartelijk applaus, dat hij dankbaar beantwoordde met een handklapje boven zijn hoofd.

In de 71e minuut kwam Dost het veld in voor concurrent Viktor Elm, die enkele seconden daarvoor nog een grote kans had laten liggen. De 'verloren zoon' leek in de 86e minuut zowaar raak te koppen. Doelman Cillessen greep schitterend in.

Dat deed collega Stuhr Ellegaard zes minuten eerder ook op een vlammend schot van Vleminckx. Daardoor bleef het 0-0, ook al omdat een ouderwetse scrimmage voor het NEC-doel in de extra tijd geen Friese treffer opleverde.