AMSTERDAM - Ajax wekte vrijdagavond voor eigen publiek de indruk dat het sportief niet veel wijzer is geworden van een maandje onderhandelen op de transfermarkt.

De formatie uit Amsterdam verveelde tijdens het competitieduel met De Graafschap het publiek en mocht niet mopperen over de uiteindelijke uitslag (2-0).

Mounir El Hamdaoui bekroonde een basisplaats vlak voor rust met zijn honderdste competitietreffer in het betaalde voetbal. Siem de Jong stelde na 79 minuten de zege voor Ajax helemaal veilig.

De nummer drie van de eredivisie blijft daardoor nog enigszins in het spoor van koploper PSV en nummer twee FC Twente, die respectievelijk zes en vijf verliespunten minder hebben.

'Voldoende kwaliteit'

Rik van den Boog, algemeen directeur van Ajax, benadrukte dinsdag na mislukte onderhandelingen over vervangers voor de vertrokken Luis Suarez (Liverpool) en Urby Emanuelson (AC Milan) dat de Amsterdamse club nog voldoende kwaliteit heeft om voor de prijzen te strijden.

Trainer Frank de Boer nuanceerde die opmerking door te zeggen dat zijn ploeg daarvoor niet te veel last van blessures en schorsingen moet krijgen. ''Want het wordt nu allemaal wel een beetje dun’’, zei hij.

Als het allemaal niet zo loopt als het moet, beschikt de opvolger van de vertrokken Martin Jol inderdaad over weinig alternatieven om naar een ander strijdplan over te schakelen.

Daarom was het voor trainer De Boer prettig dat Mounir El Hamdaoui vrijdag vlak voor rust voor opluchting zorgde door de openingstreffer te maken.

Het was het eerste doelpunt van de Marokkaan sinds 30 oktober vorig jaar, toen hij bij Heracles doel trof. ''Een echte goal van een spits'', zei De Boer.

Pover

El Hamdaoui schonk Ajax een ruime beloning voor een helftje heel pover voetballen. De thuisclub acteerde tot grote ergernis van het publiek in een veel te laag tempo.

Eenmaal in de buurt van het strafschopgebied miste Ajax een spelers als Suarez, die met onvoorspelbare acties de defensie van de tegenstander kan ontregelen.

Boy Waterman, de doelman van De Graafschap, beleefde voor de openingstreffer slechts twee hachelijke momenten. El Hamdaoui en De Jong, spelend als centrale middenvelder, schoten over.

Ajax bleef ook na rust teleurstellen. De formatie acteerde slordig en leed daardoor veel te vaak balverlies. Een mislukte trap van Enoh leidde na 63 minuten bijna de gelijkmaker in.

Steve de Ridder haalde na een lange sprint verwoestend uit maar raakte de lat. Siem de Jong ontnam De Graafschap in de 79e minuut het uitzicht op een stuntje.