EILAT - De Nederlandse tennissters hebben ook de laatste poulewedstrijd in het toernooi om de Fed Cup (groep 1 Europa/Afrika) met 3-0 gewonnen. Oranje versloeg vrijdag Letland.

Net als in de voorgaande duels tegen Roemenië en Hongarije stond de zege dus na de enkelspelen al vast.

Van belang was dat overigens niet meer. Het team van captain Manon Bollegraf was in Eilat al zeker van een plek in de play-offs.

Rust

Bollegraf gunde Arantxa Rus rust. Zij is met haar 111e plaats op de wereldranglijst de hoogstgenoteerde Nederlandse. Kiki Bertens verving haar.

De 19-jarige Berkelse kreeg van Lina Lileikite minder tegenstand dan ze gewend is in de 25.000 dollartoernooien.

De nog iets jongere Letse behoort dan ook niet tot de beste duizend tennissters van de wereld. Bertens won met 6-2 en 6-1.

Weinig tegenstand

Michaëlla Krajicek, wier vorm groeiende is, behield het juiste ritme tegen Liga Dekmeijere. Ze stond slechts vier games af: 6-2 6-2.

Bertens mocht vervolgens nogmaals het Israëlische hardcourt op voor het tot dusver succesvolle dubbel met Richel Hogenkamp.

Het jeugdige duo was veel te sterk voor de 'routiniers' Dekmeijere (27), die in het verleden in Rosmalen al eens opviel in het dubbelspel, en Irina Kuzmina (25): 6-1 6-2.

Zwitserland

De Nederlandse tennissters staan zaterdag in de play-offs tegenover Zwitserland.

Captain Christiane Jolissaint heeft Patty Schnyder, de nummer 42 van de wereld, als beste speelster. Ook Timea Bacsinszky behoort tot de top vijftig.

De Oranjeselectie telt niemand uit de top honderd. Manon Bollegraf kon echter tot dusver tevreden vaststellen dat ranking geen enkele garantie biedt op een goed resultaat.

Arantxa Rus en Michaëlla Krajicek bewezen dat in Israël zo overtuigend, dat de Nederlandse teamcoach meteen zei dat het haar niet zo veel uitmaakte wie de opponent zou worden.

Inzet zaterdag is een promotie-degradatieduel om een plek in de wereldgroep II. Dat staat half april op het programma.