AMSTERDAM - De FIFA overweegt om nekwarmers te verbieden op het voetbalveld. De sjaals die dit seizoen een populaire trend geworden zijn in onder meer de Premier League, vormen volgens de wereldvoetbalbond mogelijk een veiligheidsrisico.

In Engeland spelen onder meer Carlos Tevez van Manchester City en Samir Nasri van Arsenal regelmatig met een nekwarmer. Spits Marc Janko van FC Twente is een van de spelers in de eredivisie die regelmatig een sjaal draagt.

De nekwarmers maken geen onderdeel uit van het officiële tenue. Alex Ferguson, manager van Manchester United, verbood zijn spelers al eerder om ze te dragen.

Debat

De wereldvoetbalbond houdt op 5 maart een debat over het dragen van de nekwarmer.

Een woordvoerder van de FIFA zegt tegenover Sky Sports dat de veiligheid van de spelers de belangrijkste reden is voor een mogelijk verbod.

“Als een speler met een nekwarmer op het doel af rent, kan hij door een verdediger bij zijn sjaal gepakt worden. Dat kan een flinke blessure aan de nek opleveren.”

Watjes

Trainer en oud-voetballer Roy Keane is groot voorstander van een verbod, maar niet om gezondheidsredenen. “Voetballers zijn tegenwoordig allemaal watjes geworden. Ik begrijp niet hoe ze zich met zo’n ding kunnen concentreren op de wedstrijd. Het geeft aan waar de voetbalsport nu staat.”