EINDHOVEN - Nigel de Jong is terug in de selectie van het Nederlands elftal. Bondscoach Bert van Marwijk heeft de middenvelder van Manchester City opgeroepen voor de oefeninterland van woensdag tegen Oostenrijk. Dat maakte de keuzeheer vrijdag in Eindhoven bekend.

Van Marwijk verwijderde De Jong begin oktober uit zijn selectie voor de EK-kwalificatieduels met Moldavië en Zweden nadat hij in de Engelse competitie Hatem Ben Arfa van Newcastle United met een wilde charge een dubbele beenbreuk had bezorgd.

De middenvelder van Manchester City, die eerder al in opspraak was geraakt vanwege harde overtredingen, behoorde een maand later ook niet tot de selectie voor de oefenwedstrijd tegen Turkije.

De Amsterdammer brak afgelopen jaar tijdens een oefenwedstrijd met de Verenigde Staten het been van Stuart Holden. Hij raakte tijdens de WK-finale tegen Spanje ook in opspraak toen hij Xabi Alonso met een karatetrap trof.

Jezelf blijven

Van Marwijk benadrukte vrijdag dat hij De Jong niet heeft opgedragen anders te gaan voetballen. ''Ik heb altijd gezegd dat je jezelf moet blijven en je eigen ding moet blijven doen. Dat geldt ook voor Mark van Bommel. Hun kwaliteit is dat ze sterk zijn in de duels. Naarmate je ouder wordt, word je daar slimmer in.''

Volgens de bondscoach wil De Jong graag weer voor Oranje voetballen, ook al kreeg de oud-Ajacied veel kritiek in de media op zijn harde spel. ''Hij komt graag spelen voor het Nederlands elftal; daarom heb ik hem uitgenodigd.''

De Jong speelde op 7 september tegen Finland zijn laatste interland. Dat was tevens zijn vijftigste wedstrijd voor Oranje.

Strootman

Ook Kevin Strootman is opgenomen in de selectie. Het is de eerste keer dat de middenvelder wordt uitgenodigd voor Oranje. De 20-jarige middenvelder maakte onlangs de overstap van eerstedivisionist Sparta Rotterdam naar FC Utrecht. Strootman speelde acht interlands voor Jong Oranje.

Van Marwijk zag Strootman onlangs uitblinken tijdens de competitiewedstrijd tussen FC Utrecht en Ajax. ''Ik dicht hem kwaliteiten toe die voldoen aan die van het Nederlands elftal'', aldus de bondscoach.

''Hij heeft mij de laatste tijd overtuigd en ik wil hem nu wel eens drie dagen van dichtbij aan het werk zien. Ik denk dat Kevin ver kan komen. Ik hou van spelers die een paar stappen vooruit kunnen denken. Hij raakt niet snel in de war en is sterk in de duels. Ik zie bij hem genoeg eigenschappen om een topspeler te worden.''

Sneijder

Wesley Sneijder en Joris Mathijsen, beiden net hersteld van respectievelijk een dijbeen- en enkelblessure, behoren ook tot de selectie. ''Ze hebben behoefte aan wedstrijdritme en dat kan bij ons'', aldus bondscoach Bert van Marwijk.

Sneijder beleefde donderdag in de competitiewedstrijd tegen Bari een geslaagde rentree bij Internazionale. De middenvelder, die anderhalve maand aan de kant had gestaan, maakte het laatste doelpunt van Inter (3-0).

Mathijsen hoopt zondag tegen St. Pauli na zo'n 2,5 maand zijn rentree te maken bij Hamburger SV. ''Joris gaat dan spelen'', aldus Van Marwijk. ''Hij was aan het begin van deze week voor het eerst pijnvrij en topfit. Ik ga met Joris en Wesley wel overleggen hoe lang ze gaan spelen tegen Oostenrijk.''

Geen Schaars

Van Marwijk heeft Luuk de Jong (FC Twente), Stijn Schaars (AZ) en Demy de Zeeuw (Ajax) niet opgeroepen. Zij behoorden wel tot de voorlopige selectie van 25 man.

De Jong speelt woensdag met Jong Oranje een oefenwedstrijd tegen Jong Tsjechië. De Zeeuw behoort vanwege liesklachten niet tot de selectie.

Arjen Robben behoorde al niet tot de voorselectie. De aanvaller maakte in januari na maanden blessureleed zijn rentree bij Bayern München.

Generale repetitie

De oefenwedstrijd tegen Oostenrijk is voor Oranje een generale repetitie voor de EK-kwalificatieduels met Hongarije van eind maart.

Op 25 maart speelt Nederland in Boedapest, vier dagen later is de return in Amsterdam. De formatie van Van Marwijk heeft na vier duels twaalf punten, drie meer dan de Hongaren.