Raas en Rabobank na acht jaar uit elkaar

UTRECHT - Een meningsverschil met zijn hoofdsponsor Rabobank heeft ertoe geleid dat Jan Raas met ingang van 1 januari zijn functie als manager van Nederlands grootste wielerploeg neerlegt. Ploegleider Theo de Rooij neemt vooralsnog en wellicht definitief zijn taken over. Renners reageerden dinsdag gepikeerd op het besluit dat volgens kopman Michael Boogerd als een donderslag bij heldere hemel was gekomen.

De Rooij was vrijdag door Raas zelf ingelicht. "Het is niet prettig voor hem geweest. Jan heeft de ploeg opgebouwd en successen behaald maar hij is gelukkig een sterke Zeeuw", reageerde De Rooij die nog diezelfde dag door Herman Wijffels, voorzitter van de Professional Cycling Promotion bv waarvan de Rabo-wielerploeg onderdeel is, gevraagd werd de taken van Raas voorlopig over te willen nemen.

'Boegbeeld'

De renners werden dinsdagochtend sumier ingelicht, donderdag krijgen zij nadere uitleg. "Ik weet niet wat het probleem is, het is een schok", zei Dekker. "Ik word altijd het boegbeeld van Rabobank genoemd, maar hierin ben ik niet gekend. Het geeft me een raar gevoel", reageerde Boogerd.

Raas stond bij de renners in hoog aanzien, hoewel hij zijn gezicht de laatste jaren weinig bij koersen liet zien. Wel had hij zijn informanten; in Zeeland ontging Raas niets van het reilen en zeilen van zijn ploeg. In een persbericht werd dinsdag melding gemaakt van een te groot verschil van mening tussen Raas en de hoofdsponsor. Het zou zowel om de evaluatie van het afgelopen teleurstellende jaar gaan als om de toekomst.

Uitweiden

De bank wilde verder geen toelichting geven op het vertrek van Raas. "We hebben afgesproken verder niet uit te weiden over de verschillen van mening", aldus een woordvoerder "We willen er geen publieke evaluatie van maken." Raas zelf liet de telefoon dinsdag rinkelen.

Ploegbaas sinds 1984

De oud-wereldkampioen en klassiekerkoning werd al in 1984 ploegbaas. In dat eerste jaar, met Kwantum als hoofdsponsor, zat hij zelf nog op de fiets maar een val in Milaan-Sanremo versnelde zijn gang naar de ploegleiderswagen.

Raas had in de daaropvolgende jaren verschillende sponsors, leek in 1995 uitgerangeerd tot Rabobank zich meldde als nieuwe geldschieter. De bank deed een jaar later op ambitieuze wijze zijn intrede in het wielerpeloton. Er werd een wielerplan opgezet waarbij naast de profploeg ook veel aandacht kwam voor ontwikkelen en stimuleren van de breedtesport en een opleidingstraject voor jonge renners. Het huidige contract met de Rabobank loopt door tot . Komend jaar zal de bank beslissen of de optie wordt gelicht om nog eens twee jaar door te gaan.

'In de lucht'

De Rooij zegt de redenen van het vertrek van Raas niet te kennen. "Dat heeft zich niet op mijn niveau afgespeeld. Er hing natuurlijk wel van alles in de lucht, maar ik heb me daar niet mee beziggehouden en ben altijd doorgegaan met de voorbereiding op het komende seizoen."

Voor de renners was het een grote verrassing. Dekker reageerde dinsdag, tijdens een trainingsritje, verbaasd. "Ik kan me er niets bij voorstellen, weet ook niet wat het probleem is. Het kan niet op het sportieve vlak liggen, anders was er wel met renners gepraat. Het zal iets tussen de Rabo-leiding en Raas zijn."

'Principes'

Boogerd wil donderdag nadere uitleg. "Wat dat betreft ben ik een man van principes. Ik wil de reden van Jans vertrek weten en ga ook zeker vragen waarom ik hierin niet gekend ben. Ik vind het geen prettige gang van zaken. Ik heb in ieder geval nooit problemen gehad met Jan."

De beide kopmannen van de bankploeg weten niet hoe het nu verder gaat. Er hoeft voor ons niet veel te veranderen, dacht Dekker. "Maar als er niets verandert, waarom moet Raas dan weg", vroeg Boogerd zich dinsdag hardop af. "Ik wil eerst weleens precies weten wat de reden is en ik ga daarin heel kritisch zijn." En Dekker: "Als er een nieuwe baas komt die zich nadrukkelijk met het sportieve gedeelte gaat bemoeien, wordt het natuurlijk een ander verhaal."

Tip de redactie