AMSTERDAM - Robert Kubica heeft op de laatste dag van de eerste Formule 1-testweek van 2011 de snelste tijd op de klokken gezet. De Pool reed in de Lotus Renault R31 tevens de beste tijd van het drie dagen durende evenement in Valencia.

De positie bovenaan de tijdenlijst is een leuke opsteker voor de Britse renstal, al mogen er absoluut nog geen conclusies worden verbonden aan de rondetijden in de eerste testweek.

De teams zijn nog druk bezig met het afstellen van hun nieuwe wagens en daarbij is niet duidelijk met hoeveel benzine aan boord wordt gereden.

Bijzonder is de positie van de uitlaten op Kubica's Renault. Deze monden halverwege de auto uit. Tot zover bekend is het team van de Pool het enige dat voor deze revolutionaire oplossing heeft gekozen.

Sutil

Adrian Sutil was met zijn Force India goed voor de tweede rondetijd. De Duitser heeft nog niet de beschikking over de auto voor 2011. Het Brits/Indiase team moet het nieuwe wapen nog presenteren. Hetzelfde geldt voor de nummer drie van donderdag, Jenson Button, wiens nieuwe McLaren vrijdag aan pers en publiek wordt getoond in Berlijn.

Mark Webber kon donderdag voor het eerst serieus proeven aan de Red Bull RB7. De nummer drie van 2010 reed woensdag laat in de middag al wat voorzichtige rondjes, maar ging donderdag voor het eerst echt aan de slag met de nieuwe creatie van ontwerper Adrian Newey. Webber reed 105 ronden, waarvan zijn snelste als vierde prijkt op de tijdenlijst.

Vlammen

Felipe Massa zorgde kortstondig voor opschudding door de nieuwe Ferrari, de F150, rokend en vlammend naast de baan te zetten. Volgens Ferrari raakte een klem los in het motorcompartiment, waardoor er olie was gaan lekken over de hete uitlaten. Dat vatte vervolgens vlam. De Braziliaan kwam evenwel tot tachtig ronden en reed de vijfde tijd.

Zevenvoudig wereldkampioen Michael Schumacher kwam in zijn nieuwe Mercedes niet verder dan de negende tijd. De Duitser maakte wel uitgebreid kennis met de nieuwe 'silberpfeil'; hij reed 110 ronden over het Circuit Ricardo Tormo. Alleen zijn landgenoot Sutil draaide meer ronden.

Testweek Valencia