AMSTERDAM - Zijn oude ploegleider Giuseppe Martinelli van Astana vindt dat Alberto Contador zich neer moet leggen bij het schorsingsvoorstel van één jaar wegens zijn positieve test op clenbuterol in de afgelopen Tour de France.

“Contador dient zijn straf te accepteren en te werken aan zijn comeback”, vertelt Martinelli aan Cyclingnews. “Hij is de sterkste renner van het peloton en hij zal dat opnieuw bewijzen.”

Martinelli, die de klimmer vorig jaar leidde naar de eindzege in de Tour, denkt dat Contador onschuldig is. “Alberto is een propere atleet, ik ben ervan overtuigd dat hij niets illegaals heeft ondernomen. Maar het is heel lastig om zijn onschuld te bewijzen.”

Bittere eind

Contador meldde vorige week dat hij tot het bittere eind zal strijden om zijn onschuld te bewijzen. Hij heeft tot 9 februari om z'n verdediging voor te bereiden in zijn beroep bij de Spaanse wielerbond.

De verwachting is dat deze instantie een week later beslist of het voorstel om Contador, die inmiddels uitkomt voor Saxo Bank, een jaar te schorsen wordt omgezet in een besluit.

Pantani

Martinelli hoopt dat Contador niet vervalt in een depressie, zoals Marco Pantani overkwam nadat hij in 1999 uit de Giro d’Italia werd gezet.

“Ik kon Pantani niet overtuigen om die affaire achter zich te laten, ik weet zeker dat het me nu na zoveel jaar ervaring wel zou zijn gelukt.”