AMSTERDAM - De transfer van Bas Dost van SC Heerenveen naar Ajax is maandagavond wel degelijk rond gekomen. Dat gebeurde echter zo kort voor de deadline dat er geen tijd meer was om de papieren rond te krijgen.

De voetbaljurist Jan Kabalt laat tegenover De Telegraaf weten dat de mondelinge overeenkomst in de volgende transferperiode volgens hem nog geldig is.

De overgang van Dost werd maandag verwacht, maar kwam niet rond. Aanvankelijk meldde zaakwaarnemer Rob Jansen van de spits dat de clubs er niet uit kwamen.

Jansen bevestigt nu echter tegenover de krant dat er twintig minuten voor middernacht toch een overeenkomst werd gesloten over de 21-jarige aanvaller.

Doorverkoop

Dost zou Ajax 4,5 miljoen euro kosten. Dat bedrag kon een half miljoen euro hoger worden als Ajax binnen vijf jaar kampioen zou worden. Daarnaast kreeg Heerenveen volgens de overeenkomst vijftien procent van de transfersom die Ajax bij een doorverkoop van Dost op zou strijken.

"Als FIFA-agent heb ik dit akkoord telefonisch besproken met Heerenveen en met Ajax", stelt Jansen. "Administratief was het niet meer uitvoerbaar."

Ook Heerenveen-voorzitter Robert Veenstra bevestigt het bereikte akkoord. "We wilden de deal op onze voorwaarden steunen. Helaas hebben we het niet tot een goed einde kunnen brengen."