SYDNEY - De Australische Ian Thorpe blaast zijn zwemcarrière nieuw leven in. Dat maakte de vijfvoudig olympisch kampioen woensdag bekend op een persconferentie.

De 28-jarige Thorpe heeft zijn zinnen gezet op deelname aan de Olympische Spelen in Londen van 2012. Sponsor Virgin Blue liet weten dat Thorpe van plan is om "heel veel goud te winnen".

De Australiër stopte in 2006 op 24-jarige leeftijd met zijn sport, maar hervatte vorige maand de training. Thorpe beëindigde zijn zwemloopbaan vijf jaar geleden door motivatieproblemen. Hij was jaren de grote rivaal van Pieter van den Hoogenband.

Prijzenkast

Thorpe bezit in totaal negen olympische medailles, waarvan vijf gouden. Hij zwom dertien individuele wereldrecords en won daarnaast elf keer goud op een wereldkampioenschap en tien keer goud op de Commonwealth-spelen.

De Nederlander kaapte bij de Olympische Spelen van 2000 in Sydney het goud op de 200 vrij voor de neus van favoriet Thorpe weg.

Korte afstanden

Thorpe gaat in zich in zijn tweede zwemleven toeleggen op de korte afstanden. "Ik zit in het proces om mezelf om te scholen tot een sprinter, die misschien ook wel een goede 200 meter kan zwemmen", zei de Australiër op de persconferentie.

"In de korte tijd die ik heb, denk ik niet genoeg trainingsuren te kunnen maken om me voor te bereiden op de 400 meter", aldus Thorpe.

Dopingregister

Voor Thorpe weer serieus aan wedstrijden mag meedoen, moet hij negen maanden in het register voor dopingtesten staan. Thorpe heeft zei dat hij zich daar inmiddels voor heeft aangemeld.

De Nederlandse trainer Jacco Verhaeren, jarenlang coach van Van den Hoogenband, zei eerder dat hij nieuwsgierig is of Thorpe erin zal slagen weer op topniveau te komen. "Ik hoop dat hij het redt. Hij is er toch lang uit geweest en heeft ook een heel ander leven geleid. Het zal niet meevallen. Maar als hij nu begint, moet het voor hem mogelijk zijn om de Spelen in Londen te halen."