DOETINCHEM - De Graafschap maakte dinsdagavond zonder goed te spelen een einde aan de opmars van FC Utrecht in het nieuwe kalenderjaar.

De formatie uit Doetinchem creëerde voor eigen publiek geen enkele goede kans en boekte dus met een doelpuntloos gelijkspel (0-0) een maximaal resultaat.

FC Utrecht, dat de eerste drie duels in 2011 won, deed zichzelf voor rust tekort op De Vijverberg. De halvefinalist in het nationale bekertoernooi werd toen vooral gevaarlijk als Dries Mertens zich met het aanvalsspel bemoeide.

De 23-jarige linksbuiten onderstreepte op het moeilijk bespeelbare speelveld in Doetinchem dat hij wel kan leven met een langer verblijf bij FC Utrecht. Hij dribbelde voor rust voortdurend langs zijn bewaker Vito Wormgoor, maar beleefde in de tweede helft meer problemen met invaller Ties Evers.

Reddingen Waterman

Mertens bracht Frank Demouge al na dertien minuten gevaarlijk in stelling. De spits stuitte op doelman Boy Waterman, die in de 24e minuut ook Edouard Duplan alleen op zich af zag komen.

De Fransman was echter niet zo trefzeker als anderhalve week geleden tegen Ajax, toen hij tweemaal scoorde. Waterman voorkwam in de extra tijd van de eerste helft eveneens dat Nana Asare zijn tweede competitietreffer mocht vieren.

Rode kaart

De Graafschap bezorgde doelman Michel Vorm in de eerste helft geen hachelijke momenten. De thuisclub werd pas gelijkwaardig aan FC Utrecht nadat arbiter Pieter Vink een overtreding van Michael Silberbauer op Youssouf Hersi met een rode kaart had bestraft.

De Graafschap maakte echter ook met een mannetje meer geen moment aanspraak op een zege.