LONDEN - De Engelse Premier League heeft deze winter veruit het meeste geld uitgegeven aan nieuwe spelers. In totaal spendeerden de Engelse clubs in de transferperiode 225 miljoen Engelse ponden, ongeveer 263 miljoen euro.

De uitgaven van clubs uit de andere grote buitenlandse competities vallen daarbij in het niet. Dat blijkt uit de cijfers van onder meer Deloitte.

Chelsea en Liverpool namen de duurste aankopen voor hun rekening. De Londense club betaalde 58 miljoen aan Liverpool voor de Spaanse aanvaller Fernando Torres. De ontvangende club gebruikte 36 miljoen van dat bedrag voor het losweken van Andy Carroll bij Newcastle United.

Chelsea kocht vervolgens ook nog voor 29 miljoen euro David Luiz van Benfica en Ajacied Luis Suarez verhuisde voor 26 miljoen naar Liverpool. Manchester City verwierf voor 30 miljoen euro de Bosniër Edzin Dzeko van VfL Wolfsburg.

Babel

De aankopen in de hoogste profdivisies van Spanje, Duitsland, Italië en Frankrijk verbleekten bij de uitgaven in de Premier League. De Bundesliga gaf relatief nog het meeste uit met een kleine 57 miljoen euro. Bayern München betaalde naar verluidt 17 miljoen euro aan Hoffenheim voor de Braziliaan Luiz Gustavo. Hoffenheim haalde voor 7 miljoen euro Ryan Babel van Liverpool.

Italië zette de trend voort om vooral transfervrije spelers aan te kopen of spelers te huren. AC Milan was vrij druk met vijf aanwinsten, onder wie Urby Emanuelson en Mark van Bommel. Internazionale betaalde nog wel 15 miljoen euro voor verdediger Andrea Ranocchia van Genoa.

Afellay

In de Spaanse Primera Division bleef het deze winter vrij rustig. Slechts twaalf spelers wisselden van club. De uitgaven bedroegen ongeveer 28 miljoen euro. Barcelona kocht bijvoorbeeld voor 3 miljoen Ibrahim Afellay van PSV.

Atletico Madrid durfde nog 11 miljoen euro neer te leggen voor Juanfran en Elias. De grote Franse clubs tenslotte gaven nauwelijks geld uit aan versterkingen. Zij huurden vooral spelers.