AMSTERDAM - Frank de Boer vindt het jammer dat Ajax er maandagavond niet is in geslaagd om Bas Dost (SC Heerenveen) of Dries Mertens (FC Utrecht) vast te leggen.

''Dat vind ik teleurstellend'', laat de trainer van Ajax op de website van de Amsterdamse club weten.

De Boer wilde het vertrek van Luiz Suarez en Urby Emanuelson naar respectievelijk Liverpool en AC Milan opvangen. "We hadden de selectie graag versterkt, dat was algemeen bekend."

"We hebben wat mij betreft net iets te weinig spelers die een constante serie wedstrijden op eredivisieniveau kunnen spelen. Met name als we met blessures en schorsingen te maken krijgen, moeten we nu nog meer terugvallen op de jeugd."

Ajax wilde vrijdag 3,1 miljoen euro betalen voor Dost, die afgelopen zomer voor bijna 3,5 miljoen van Heracles naar sc Heerenveen verhuisde. De Friese club vroeg aanvankelijk 6 miljoen euro voor de spits, die bij trainer Ron Jans geen basisspeler is.

Arbritagecommissie

Dost probeerde maandagmiddag vergeefs via de arbitragecomissie van de KNVB een transfer te forceren.

Ajax verhoogde vervolgens het bod op de spits naar 4,5 miljoen euro, maar sc Heerenveen wilde niet verder zakken dan 5,25 miljoen euro. Ajax wilde vervolgens evenmin 7 miljoen euro voor Mertens betalen.

Te hoog

"Het bedrag dat Heerenveen voor hem vroeg, vonden wij te hoog", zegt De Boer. "Ik heb al voor het weekend met onder meer Rik van den Boog en Danny Blind besproken wat we voor welke speler maximaal uit zouden willen geven. Die verschillen bleken maandag te groot. Veel te groot zelfs, zowel voor Dost als voor Mertens."

"Ajax heeft nog steeds veel kwaliteit. We zijn alleen twee belangrijke spelers kwijt geraakt. Dus we zijn wel reëel. Het wordt heel moeilijk, maar we hebben al meerdere malen aangetoond met deze groep goed te kunnen voetballen en ook te kunnen winnen. Daarbij heb ik er vertrouwen in dat we ons nog verder kunnen ontwikkelen. Maar ik had graag wat meer mogelijkheden gehad."

Van den Boog

Rik van den Boog, algemeen directeur van Ajax, had trainer De Boer graag een nieuwe aanvaller bezorgd. ''Maar ik had het niet kunnen verantwoorden naar de achterban als ik zo veel geld voor Bas had moeten betalen. De tijden zijn veranderd; vorig jaar maakten we bijna 23 miljoen euro verlies.''

''Je kan mij niet aan mijn verstand brengen dat een speler die deze zomer iets meer dan 3 miljoen euro heeft gekost, vervolgens een half jaar bankzitter is en kennelijk niet goed met de trainer kan opschieten, een half jaar later het dubbele waard is.''