ZEIST - Bas Dost heeft de spoedarbitragezaak tegen zijn club sc Heerenveen verloren. Dat maakte de KNVB maandag bekend. De spits maakt het seizoen af in Friesland.

Heerenveen laat op de clubsite weten dat ook na de arbitragezaak nog is onderhandeld, maar dat de clubs er niet uit zijn gekomen voordat het transferwindow maandag aan het eind van de dag sloot.

Dost had de zaak aangespannen omdat hij bij Heerenveen weinig aan spelen toekwam en naar Ajax wilde vertrekken.

Volgens de spits was er sprake van een vertrouwensbreuk en kon hij zich bovendien zowel financieel als sportief verbeteren.

Vraagprijs

Volgens Heerenveen, dat de vraagprijs verhoogde naar ongeveer 6 tot 7 miljoen euro, is van een vertrouwensbreuk geen sprake.

Advocaat Johan Stoker wees de commissie op het feit dat Dost dit seizoen pas één keer geen deel uitmaakte van de selectie.

Teleurgesteld

Cor Hellingman is diep teleurgesteld in de uitspraak van de arbitragecommissie van de KNVB. 

Volgens Hellingman heeft de commissie het belangrijkste feit in de beoordeling niet meegenomen. SC Heerenveen-voorzitter Robert Veenstra gaf in een gesprek met Dost op 18 januari aan dat hij mocht vertrekken.

Prijskaartje

Daarbij zei hij volgens Hellingman ''dat er alleen wel een prijskaartje aan hing.'' Twee dagen later, op 20 januari, kreeg zaakwaarnemer Rob Jansen te horen dat dat bedrag minimaal 6 miljoen euro was. ''Clubs mogen dus vragen wat ze willen'', aldus Hellingman. ''Ook als ze zeggen: ga maar weg.''

De arbitragecommissie oordeelde verder dat er bij een overstap van Heerenveen naar Ajax geen sprake is van sportieve en financiële verbetering.

De Boer

''Dit is dezelfde commissie die bij de zaak van de broertjes De Boer tegen Ajax beweerde dat FC Barcelona geen vooruitgang betekende'', aldus Hellingman.

''Het was in Nederland al heel moeilijk om als betaald voetballer weg te komen bij een club, maar we kunnen nu wel concluderen dat je dat al helemaal niet meer hoeft te proberen. Misschien dat alleen een overstap van de F-pupillen naar het eerste elftal als sportieve verbetering wordt gezien.''

Mensenhandel

Hellingman denkt niet dat Dost nu zomaar weer bij Heerenveen aan de slag wil. ''Eerst hebben ze hem sportief aan de kant gezet en nu is Heerenveen alleen geïnteresseerd in harde munten. Het lijkt een soort mensenhandel.''

Heerenveen nam Dost in de zomer voor 3,1 miljoen euro over van Heracles Almelo. Aan het begin van het seizoen stond de 21-jarige aanvaller in het basisteam, maar hij raakte zijn plek kwijt.

Gesprek

Begin december had Dost met de clubleiding en trainer Ron Jans een eerste gesprek over zijn positie bij Heerenveen.

Dost zette een streep onder het verleden en ging opnieuw voor zijn kans. Toen hij direct na de winterstop te horen kreeg dat zijn situatie niet was veranderd, knakte er naar eigen zeggen iets bij Dost.