ZEIST - Volgens SC Heerenveen is er geen sprake van een vertrouwensbreuk tussen de club en spits Bas Dost. Dat zei advocaat Johan Stoker maandag bij de spoedarbitragezaak in Zeist, die is aangespannen door Dost. Hij wil graag naar Ajax vertrekken.

"Dost heeft dit seizoen slechts één keer niet bij de wedstrijdselectie gezeten", aldus Stoker.

"Dat kwam omdat hij toen geblesseerd was. Heerenveen geeft Dost alle ruimte om zich te ontwikkelen. De ontwikkeling van een jonge speler gaat echter altijd met vallen en opstaan."

"Het feit is dat Dost er moeite mee heeft niet in het basisteam te staan. Ontevredenheid moet niet worden uitgelegd als een gebrek aan vertrouwen. Heerenveen wil met Dost de toekomst in."

Papadopulos

De Friese club verkocht maandag aanvaller Michal Papadopulos aan het Russische FC Zjemtsjoezjina Sotsji. "Daarnaast is Samir Fazli geblesseerd", aldus Stoker.

"Dat betekent dat wanneer Dost vertrekt, Heerenveen alleen Viktor Elm nog als spits over heeft. En stel dat hij ook geblesseerd raakt? Bovendien is er geen tijd meer om een vervanger voor Dost te halen."

Vallen en opstaan

"De ontwikkeling van een jonge speler gaat echter altijd met vallen en opstaan. Het feit is dat Dost er moeite mee heeft niet in het basisteam te staan. Ontevredenheid moet niet worden uitgelegd als een gebrek aan vertrouwen. Heerenveen wil met Dost de toekomst in."

"Heerenveen betwist dat Dost er financieel op vooruitgaat", aldus Stoker. "En Ajax en Heerenveen spelen allebei in dezelfde competitie. Beide clubs hebben de laatste seizoenen de KNVB-beker gewonnen en ook spelen ze allebei al jaren Europees voetbal. Alleen ontbreekt Heerenveen dit seizoen in Europa."

Vraagprijs

Ajax bracht eerder op maandag opnieuw tevergeefs een bod uit op de aanvaller. Trainer Frank de Boer wil zijn selectie graag met Dost versterken. De Amsterdamse club wenst echter niet aan de vraagprijs van SC Heerenveen te voldoen.

De Friese club vraagt naar verluidt 6 miljoen euro voor de spits, die het afgelopen zomer voor zo'n 3 miljoen euro van Heracles overkwam.

"Wij zijn hier niet blij mee", laat een woordvoerder van Ajax weten. "We hoopten er zelf met SC Heerenveen uit te komen. We hebben Dost ook echt niet aangespoord om naar de arbitragecommissie te stappen. Dat heeft hij helemaal zelf besloten."

Aanklacht

De advocaat van Heerenveen zei op de zitting verder dat Ajax gepraat heeft met Dost, voordat de Amsterdammers zijn club daarover hebben ingelicht.

Voor deze overtreding van de regels kan Heerenveen een aanklacht tegen Ajax indienen bij de KNVB.

Kamp-Dost

Volgens advocaat Cor Hellingman van Dost is de samenwerking tussen Heerenveen en de speler mislukt.

''Het gaat erom dat het vertrouwen zoek is'', aldus Hellingman. ''In oktober is Dost aan de kant gezet. Coach Ron Jans hield het al snel voor gezien met hem. Toen bleek al dat het vertrouwen weg was.''

Volgens Hellingman heeft Heerenveen-voorzitter Robert Veenstra op 20 januari aangegeven dat hij Dost een transfer zou gunnen, omdat hij bij Heerenveen niets heeft aan een ongelukkige speler. ''Het is voor alle partijen duidelijk dat de samenwerking is mislukt.''

Dubbele verdienen

De advocaat van Dost gaf verder aan dat een transfer naar Ajax, in tegenstelling tot wat Heerenveen beweert, wel een financiële en sportieve vooruitgang voor de voormalig aanvaller van Heracles betekent.

''Bij Ajax kan Dost het dubbele verdienen. En het argument dat de twee clubs in dezelfde competitie uitkomen en dat ze daardoor even goed zijn, is lachwekkend. Ajax is een topclub en Heerenveen een subtopper.''

Niet verhogen

Ajax gaat het bod, dat hoger ligt dan de 3,1 miljoen die Heerenveen na vorig seizoen betaalde aan Heracles, volgens Hellingman niet verhogen.

''De 6 miljoen die Heerenveen nu vraagt, is volstrekt ongeloofwaardig'', zei hij. Hellingman vertelde verder dat Heerenveen aan Ajax een hogere transferprijs heeft gevraagd dan aan Feyenoord, dat ook in de spits geïnteresseerd is.

Geknakt

Dost wilde weg bij Heerenveen toen hij van Jans te horen kreeg dat hij in de competitiewedstrijd tegen ADO Den Haag, direct na de winterstop, weer op de reservebank zat.

''Toen ben ik geknakt'', aldus de aanvaller maandag in de arbitragezaak die hij tegen zijn club heeft aangespannen. Dost wil naar Ajax vertrekken.

Dost en Jans hadden op 9 december een eerste gesprek. Dat was naar aanleiding van de reserverol van Dost. ''Na dat gesprek heb ik aangegeven een streep te zetten onder het verleden en er weer vol voor te gaan'', aldus de spits.

''Ik koos er bewust voor om volle bak voor Heerenveen te gaan. Het trainingskamp ging ook hartstikke goed. Ik werd door Jans continu positief benaderd. Ik had er vertrouwen in, totdat ik hoorde dat Jans wilde voortborduren op de wedstrijden van voor de winterstop. Met Viktor Elm in de spits.''