'Feyenoord - Ajax met buitenlandse arbitrage'

ROME/LOSSER - De vaderlandse voetbalklassieker Feyenoord - Ajax met een buitenlandse scheidsrechter. Volgens de secretaris-generaal van de Europese voetbalunie UEFA, Gerhard Aigner, kan het volgend seizoen al een historisch feit zijn.

Jaap Uilenberg, technisch coördinator van de Nederlandse arbiters, denkt dat het allemaal zo'n vaart niet zal lopen. "Maar het zit er wel aan te komen", erkende hij. "De uitruilplannen met scheidsrechters worden in Europa breed gedragen. Ook wij zijn voorstanders van deze ideeën."

Uitwisseling

Aigner zei maandag in Italië dat de UEFA al in het nieuwe seizoen een begin wil maken met de uitwisseling van scheidsrechters. "Daarbij gaat het om ongeveer dertig ervaren arbiters uit de belangrijkste Europese voetballanden. Het is ons streven om in de grote liga's per speelronde een of twee wedstrijden door buitenlandse scheidsrechters te laten leiden."

Uilenberg

Volgens Uilenberg loopt Aigner te hard van stapel. "Er zijn nog veel praktische problemen. Wie draait er bijvoorbeeld op voor de extra kosten? Een scheidsrechter in Italië verdient veel meer dan in Nederland. En hoe ga je om met de aanstellingen? En hebben die nog gevolgen voor de aanstellingen bij de wedstrijden in de Champions League en de UEFA-beker? Er zijn nog veel onbeantwoorde vragen. Daarom denk ik dat het project op deze schaal niet komend seizoen al van start kan gaan."

Collina

Begin januari van dit jaar leidde de Italiaanse toparbiter Pierluigi Collina tot ieders tevredenheid het Franse competitieduel tussen Olympique Lyon en Olympique Marseille . Dat was voor de UEFA aanleiding om het scheidsrechtersproject groot aan te pakken. Bij beladen wedstrijden in de Roemeense competitie werden ook al eens buitenlandse arbiters ingezet, om elke schijn van partijdigheid of van een 'besmet' verleden te vermijden.

Tegenstand

Uilenberg zei nog wel enige tegenstand te verwachten uit de grote voetballanden zoals Engeland, Italië, Spanje en Duitsland. "Scheidsrechters uit die landen zitten niet echt te wachten op een wedstrijdje in een competitie van minder niveau. Daarop is ooit een uitwisselingsprogramma tussen Duitse en Zwitserse arbiters stukgelopen.

De Zwitsers vonden het prachtig om in de Bundesliga te fluiten, maar de Duitse scheidsrechters hadden geen trek in een duel in de Zwitserse competitie. Dat had voor hen geen toegevoegde waarde. Je zult bij de uitwisseling dus voor gelijkwaardige competities moeten kiezen."

Het is nog onduidelijk welke landen bij het ambitieuze scheidsrechtersproject van de UEFA worden betrokken. De Nederlandse voetbalbond KNVB en de Belgische voetbalbond zijn juist dit seizoen begonnen met een uitwisseling van scheidsrechters voor de eerste divisie. Beide partijen praten eind deze week over een uitbreiding van dit project.

Tip de redactie