AMSTERDAM - In navolging van Ferrari hebben nog drie Formule 1-teams hun nieuwe wagens voor 2011 gepresenteerd. Team Lotus, Sauber en Lotus Renault GP trokken maandag het doek van de nagelnieuwe bolides.

Het Team Lotus van de Maleisische zakenman Tony Fernandes beet maandagmorgen het spits af met de presentatie van de T128. Het betrof hier geen echte onthulling, de renstal stelde slechts computeranimaties van de nieuwe wagen beschikbaar.

De auto is een stuk gewaagder dan zijn enigszins conventionele voorganger. Zo kopieerde Lotus de door Mercedes GP geïntroduceerde gespleten luchtinlaat boven het het hoofd van de coureur. Tevens ging de neus van de auto, geheel volgens de laatste trends, een stuk omhoog.

Trulli en Kovalainen

Team Lotus rijdt in 2011 met het zelfde coureursduo als in 2010. De Italiaan Jarno Trulli en de Fin Heikki Kovalainen kruipen achter het stuur van de groengele wagens.

Of de T128 daadwerkelijk onder de naam Lotus aan Grands Prix deel gaat nemen is nog niet zeker. De rechtszaak in het dispuut rond het gebruik van de roemruchte teamnaam moet nog onder de rechter komen. Lotus Renault GP claimt daar de rechten voor te hebben.

R31

Datzelfde Lotus Renault onthulde maandagmiddag de R31. De renstal, die vorig seizoen nog enkel als Renault F1 door het leven ging, toonde de opgetrommelde pers een auto die is gespoten in de kleuren zwart goud, waarmee het oorspronkelijke Lotus raceteam van de Brit Colin Chapman jarenlang reed.

Renault heeft na jaren gebruik gemaakt te hebben van een lage neus afscheid genomen van dat ontwerp en de voorkant van wagen flink omhoog gehaald. Ook op andere punten wijkt de R31 af van zijn voorganger, de R30.

Ook Lotus Renault handhaaft beide rijders. De Pool Robert Kubica en de Rus Vitaly Petrov zijn ook in 2011 de coureurs. De Nederlandse Chinees Ho-Pin Tung is reserverijder bij de renstal die voortaan weer onder Britse vlag acteert. Ook Bruno Senna is aangetrokken als reserve.

Sauber

Tussen de prestigestrijd van de twee Lotus-teams door presenteerde het Zwitserse Sauber haar C30. Volgens teamaas Peter Sauber is de nieuwe wagen vooral een doorontwikkeling van de auto van vorig seizoen. "We hebben de zwaktes van zijn voorganger verbeterd en de auto verder flink ontwikkeld."

Naast de Mexicaanse nieuwkomer Sergio Perez blijft de Japanner Kamui Kobayashi aan als coureur.

De eerste race van het komende Formule 1-seizoen is op 13 maart in Bahrein.