AMSTERDAM - Team Lotus heeft maandagmorgen de nieuwe wagen, de T128 gepresenteerd. De renstal van de Maleisische zakenman Tony Fernandes is daarmee het tweede team naast Ferrari dat de auto voor 2011 klaar heeft.

Of de T128 daadwerkelijk onder de naam Lotus aan Grands Prix deel gaat nemen is nog niet zeker. De rechtszaak in het dispuut rond het gebruik van de roemruchte teamnaam moet nog onder de rechter komen. Lotus Renault GP, dat eveneens op maandag de nieuwe wagen toont, claimt daar de rechten voor te hebben.

Het Lotus van Fernandes was in 2010 het beste debuterende team en wil in 2011 de sprong maken naar de middenmoot. Om dat te bereiken sloeg het team op technisch gebied al een aardige slag.

Renault

De Cosworth-motoren worden vervangen door krachtbronnen van Renault, daar worden versnellingsbakken van regerend constructeurskampioen Red Bull Racing bijgeleverd.

Ontwerper Lewis Butler had afgelopen winter ten opzichte van de aanloop naar het debuutjaar veel meer tijd om aan het ontwerp van de T128 te werken. Een agressieve aanpak is het gevolg.

Gewaagder

De auto is een stuk gewaagder dan zijn enigszins conventionele voorganger. Zo kopieerde Lotus de door Mercedes GP geïntroduceerde gespleten luchtinlaat boven het het hoofd van de coureur. Tevens ging de neus van de auto, geheel volgens de laatste trends, een stuk omhoog.

Jarno Trulli en Heikki Kovalainen rijden net als in 2010 voor het team.

Woensdag verschijnt de T128 voor de eerste maal op de baan. Team Lotus slaat de eerste van vier testdagen die dinsdag aanvangen op het Circuit Ricardo Tormo in het Spaanse Valencia over.