AMSTERDAM - Arjen Robben was in 2010 de bestverdienende Nederlandse sporter. De buitenspeler van Bayern München streek vorig jaar een inkomen van 10.950.000 euro op.

Robben troeft Wesley Sneijder in het jaarlijkse onderzoek van NUsport, voorheen Sportweek, af. De spelmaker van Internazionale bleef steken op 10.450.000 euro. Het podium wordt gecompleteerd door Nigel de Jong, die zijn vermogen in 2010 met 8.550.000 euro zag toenemen.

Het is voor het eerst sinds 2004 dat een voetballer de Inkomens Top 100 aanvoert. Honkballer Andruw Jones nam in 2005 het stokje over van Ruud van Nistelrooij en regeerde vijf jaar met ijzeren hand.

De 33-jarige Antilliaan speelde in 2010 voor een habbekrats voor Chicago White Sox en streek verder nog wat geld op dankzij een afgekocht contract bij Los Angeles Dodgers.

Hoogste binnenkomer

Op de door voetballers gedomineerde lijst is springruiter Eric van der Vleuten de hoogste binnenkomer op een gedeelde 27e plaats. In vergelijking met vorig jaar zijn er acht nieuwe gezichten in de top honderd.

De grootste dalers zijn de sporters die tijdens het boekjaar met pensioen zijn gegaan. Zo ruilde Roy Makaay de dertigste voor de zestigste positie in.

De bedragen in de lijst behelzen het totale, aan de sport gerelateerde, bruto-inkomen van de desbetreffende persoon, inclusief tekengelden, bonussen, sponsor- en reclame-inkomsten.

NUsport brengt deze week de traditionele Inkomens Top 100. De volledige lijst is terug te vinden in het magazine dat vanaf dinsdag in de winkel ligt en nu al via de website te bestellen is.