HEERLEN - De Limburgse bokser Gevorg Khatchikian (22) heeft de eerste hoofdprijs in zijn professionele loopbaan te pakken.

De voormalige asielzoeker uit Armenië, die nog in afwachting is van een Nederlands paspoort, kroonde zich zondagavond in zijn woonplaats Heerlen tot IBO-wereldkampioen in het supermiddengewicht in de categorie tot 24 jaar.

Hij versloeg in sporthal Zeswegen zijn Russische leeftijdsgenoot Allaudin Moertazalijev na tien enerverende ronden nipt op punten: 96-94 96-94 96-94. De mondiale titel in deze klasse was vacant.

Veertiende zege

Voor Khatchikian, die op twaalfjarige leeftijd met zijn ouders in Nederland neerstreek, was het zijn veertiende opeenvolgende zege in evenzoveel profduels.

Moertazalijev incasseerde zijn derde nederlaag in zijn zestiende beroepsduel. Khatchikian hoopt later dit jaar tijdens de Ben Bril Memorial in theater Carré in Amsterdam te boksen om de Europese titel bij de senioren.

Met een grote ijszak op zijn opgezwollen wang vierde Khatchikian na afloop in zijn drukke kleedkamer zijn zwaarbevochten zege.

Nog harder

''Over twee weken ga ik weer in training. Nog harder dan vroeger. Want ik weet nu hoe het voelt om over tien ronden te boksen. Het zware werk moet nog beginnen'', sprak de 22-jarige Limburger na zijn benauwde puntenzege, die hem heel veel zweet en nogal wat bloed kostte.

Khatchikian moest zichzelf voor eigen publiek in Heerlen tot het uiterste dwingen om zijn Russische opponent te weerstaan.

Harde kop

''Hij had inderdaad een heel harde kop'', glimlachte de geboren Armeniër, die tien jaar geleden in Nederland als asielzoeker arriveerde.

''Misschien is hij vroeger in Rusland wel veel met een hamer op zijn hoofd geslagen. Ik heb veel uitgedeeld aan hem, maar hij gaf geen krimp. Ja, ik heb zelf ook veel stoten moeten nemen. Het was uiteindelijk een overwinning op karakter.''

Tevreden

Ook oud-bokser Raymond Joval, voormalig IBO-wereldkampioen in het middengewicht, kwam de nieuwe titelhouder feliciteren. De Amsterdammer had evenals het publiek genoten van de spijkerharde partij waarin beide boksers elkaar weinig toegaven en met moeite op de been bleven.

''Ik geloof wel dat de mensen tevreden naar huis zijn gegaan'', glunderde Patrick Driessen, sinds een jaar of negen de trainer-coach van Khatchikian. ''De officials van de IBO waren eveneens enthousiast. Zij vonden het de beste partij die zij in het afgelopen jaar in de klasse tot 24 jaar hadden gezien. Dat zegt toch wel wat.''