HEERENVEEN - FC Groningen heeft zondag in het Abe Lenstra-stadion betrekkelijk eenvoudig gewonnen van sc Heerenveen. De noordelijke derby eindigde in 1-4 en met iets meer precisie in de aanval hadden de Groningers zelfs nog ruimer kunnen winnen.

De thuisclub begon goed aan het duel en drong Groningen terug op eigen helft. De eerste de beste uitval van de bezoekers, via Tim Matavz, zorgde echter wel direct voor onrust in de Friese defensie. Met name Michel Breuer en Calvin Jong-A-Pin hadden een slechte dag.

Na ruim tien minuten kwam een volgende waarschuwing, via wederom Matavz. De Sloveen profiteerde van knullig balverlies van Breuer, stoomde op en liet een vlammend schot los.

Uitstel

Doelman Kevin Stuhr-Ellegaard keerde de inzet met moeite. Het bleek slechts uitstel, want uit de hoekschop die volgde kopte Jonas Ivens diagonaal binnen (0-1).

FC Groningen zakte daarna in en door een gebrek aan creativiteit en tempo was er daarna geen doorkomen aan voor Heerenveen.

Een keer werd de ploeg gevaarlijk, maar keeper Luciano had een antwoord paraat op een kopbal van Mika Väyrynen.

Blunder

Na 25 minuten kwam FC Groningen op 0-2. Dit keer was het Jong-A-Pin die blunderde. Hij leverde de bal in bij Thomas Enevoldsen, die op zijn beurt Matavz diep stuurde.

De Sloveen, in de nadrukkelijke belangstelling van het Italiaanse Napoli, had geen enkele moeite om zijn twaalfde van het seizoen te maken.

Noodscenario

Dat was voor Ron Jans het sein het noodscenario uit de kast te halen en Bas Dost in te brengen.

De aanvaller, ontevreden met zijn rol als bankzitter en hopende op een transfer naar Ajax, kon echter ook weinig klaarspelen bij het ontredderde Heerenveen. FC Groningen liet zelfs na nog voor rust op 0-3 te komen.

Tien minuten in de tweede helft kwam die treffer er alsnog. Dusan Tadic draaide een vrije trap voor het doel en de bal stuiterde onaangeroerd zomaar bij de tweede paal binnen.

Paal

Invaller Filip Djuricic bracht nog iets van de spanning terug door op schitterende wijze voor 1-3 te zorgen en het had zelfs nog vervelend kunnen worden voor Groningen als Dost niet de paal had geraakt maar zou hebben gescoord.

Daarna herstelde Groningen de rust en kwam de zege niet meer in gevaar, zeker niet nadat Arnold Kruiswijk de rode kaart had gekregen voor het neerhalen van de doorgebroken Matavz. In de extra tijd scoorde Tadic nogmaals.