AMSTERDAM - Ajax wil zich voor dinsdag behalve met Bas Dost ook nog met Dries Mertens versterken. De Amsterdamse club ziet in de 23-jarige buitenspeler een geschikte opvolger van Luis Suarez, die naar Liverpool is vertrokken.

Ajax heeft vrijdag een bod op de Belgische vleugelspits uitgebracht. ''Maar dat hebben we afgewezen'', zegt technisch directeur Foeke Booy van FC Utrecht.

''We staan niet te popelen om Dries te laten vertrekken'', vervolgt Booy. ''De transfermarkt sluit maandag, maar we hebben Ajax een deadline gesteld. Mertens is een belangrijke speler voor ons."

"Die laten we dus niet zomaar vertrekken. Maar we hebben natuurlijk ook te maken met Dries zelf. Verder wil ik er nu niet al te veel over zeggen.''

Afgetest

Mertens is bezig met zijn tweede seizoen bij FC Utrecht. Hij speelde daarvoor bij AGOVV. Meerdere scouts van Ajax hebben de vleugelspeler destijds bekeken en afgetest.

Ajax ontvangt maximaal 26,5 miljoen euro voor Suarez. De Amsterdamse club wil een deel van dat bedrag besteden aan Dost en Mertens. ''Maar we zijn niet van plan om nu plotseling voor iedereen de hoofdprijs te betalen'', verklaarde algemeen directeur Rik van den Boog.

Dost

SC Heerenveen nam de 21-jarige Dost afgelopen zomer voor 3,5 miljoen euro over van Heracles. De centrumspits heeft een moeizame relatie met trainer Ron Jans en mag zich ook geen basisspeler bij de Friese club noemen. Hij wil zijn loopbaan dolgraag in Amsterdam vervolgen.

Ajax en Heerenveen zijn in gesprek over een vertrek van Dost, maar hebben nog geen overeenstemming bereikt.