ALKMAAR - Na de winterstop kreeg Kolbeinn Sigthorsson van trainer Gertjan Verbeek de kans om zich te bewijzen als spits van AZ. Zaterdag maakte de jonge IJslander daar optimaal gebruik van. Hij scoorde in de met 6-1 gewonnen wedstrijd tegen VVV-Venlo liefst vijf keer.

AZ nam daardoor de in Alkmaar zo gewenste vijfde plaats weer over van Roda JC.

Na een half uur stond AZ in eigen stadion al met 3-0 voor door een hattrick van Sigthorsson. VVV scoorde nog tegen, maar de defensie van de Limburgers bleek na rust nog steeds niet wakker.

De Alkmaarders liepen uit naar de grootste zege van het seizoen. De ploeg uit Venlo verloor deze competitie nog niet met zulke grote cijfers.

Sigthorsson

De vijf treffers van Sigthorsson zijn een welkom geschenk voor Verbeek. De coach zag zijn elftal dit seizoen vaak domineren, maar wedstrijden niet beslissen. In Jonathas en Graziano Pèlle vond hij niet de geschikte afmakers.

De afwezigheid van beide aanvallers was een ideaal moment om Sigthorsson een serie wedstrijden te laten spelen en hij beschaamt dat vertrouwen allerminst.

Tegen NEC (2-2) en Heracles Almelo (0-0) leverde zijn basisplaats nog geen doelpunten op, maar zaterdag was het al binnen vijf minuten raak. Ferry de Regt ging in de fout bij VVV en Sigthorsson schoot door de benen van doelman Kevin Begois raak.

Na een prachtige aanval van AZ maakte hij acht minuten later zijn tweede. Een goede voorzet van landgenoot Johann Berg Gudmundsson resulteerde in de 3-0.

Overtuigend

Door slordig verdedigen van AZ mocht Ahmed Musa nog tegen scoren, maar na rust gingen de Noord-Hollanders rustig verder. Sigthorsson maakte meteen zijn vierde treffer op aangeven van Maarten Martens.

Een paar minuten later mocht Gudmundsson ook nog scoren. De linkeraanvaller volleerde prachtig raak op een voorzet van Dirk Marcellis.

Sigthorsson had op dat moment zijn totaal aantal competitiedoelpunten al verdubbeld, maar vond het nog niet genoeg. Met een simpele intikker liet hij zijn vijfde en de negende van het seizoen aantekenen.

AZ rekende zo overtuigend af met de stroeve start na de winterstop en staat er weer goed voor in de strijd om plaats vijf. Het zwakke VVV wacht nog steeds op de eerste punten onder trainer Wil Boessen.