NIJMEGEN - Mocht NEC één der komende dagen afscheid moeten nemen van topscorer Björn Vleminckx, dan heeft de Nijmeegse club een serieus probleem.

De Belgische topscorer van de eredivisie maakte vrijdagavond zijn zeventiende doelpunt van het seizoen, bijna de helft van de hele productie. Genoeg voor de overwinning op Heracles Almelo was het overigens niet (1-1).

NEC is al vijf wedstrijden ongeslagen, maar daar zaten wel vier gelijke spelen bij. Heracles behaalde op vreemde bodem pas het tweede punt, het eerste succes dateerde van De Graafschap-uit op 23 oktober vorig jaar.

Belangstelling

Het is interessant om te zien waar het plafond van Vleminckx ligt, in een beter elftal dan de nummer elf van de eredivisie wellicht. De krachtpatser uit Boom (25) weet zich volop in de belangstelling uit binnen- en buitenland, de mooiste clubs worden genoemd.

Maar luttele dagen voor het sluiten van de transfermarkt is er nog niets concreet. Hij heeft in Nijmegen een verbintenis tot de zomer van 2013.

Tegen Heracles kwam Vleminckx in de eerste helft twee keer in kansrijke positie, telkens ging er verwachtingsvol geroezemoes door het Goffert-stadion. Maar eerst lag doelman Remko Pasveer dwars, daarna was Birger Maertens net iets eerder met het hoofd bij de bal.

Weinig opwinding

Het waren schaarse momenten van opwinding in een matig duel waarin Heracles ook amper gevaar wist te stichten. Beide ploegen waren als laaggeklasseerde middenmoters gebaat bij een overwinning, maar slaagden niet in die opzet.

Na de rust liet Vleminckx zich gelden. In de 48e minuut werd zijn openingstreffer afgekeurd wegens buitenspel. Het leverde een tirade richting scheidsrechter Jeroen Sanders op, Vleminckx is ook een heethoofd. Vier minuten later maakte hij zijn zeventiende van het seizoen (1-0).

Geen overwinning

Genoeg voor de volle winst was de treffer niet. Over een vrije trap van Mark-Jan Fledderus werd lang gedebatteerd, maar uiteindelijk belandde de bal in het doel. Heracles vierde het schamele succes als een overwinning, NEC droop teleurgesteld af.