AMSTERDAM - Luis Suarez verruilt per direct Ajax voor Liverpool. De spits tekent een meerjarig contract bij de club uit de Premier League.

Liverpool en Ajax gingen vrijdag nogmaals om de tafel, nadat twee eerdere besprekingen op niets uitliepen omdat vraag en aanbod te ver uit elkaar lagen.

De Engelse club betaalt 26,5 miljoen euro voor de Uruguayaan. Het nieuwe jaarsalaris van Suarez zou 4,2 miljoen euro bedragen.

De spits was zelf al eerder persoonlijk rond met Liverpool. Hij stapt mogelijk vrijdag nog in het vliegtuig voor een medische keuring in Engeland.

Wens in vervulling

Suarez zag een wens in vervulling gaan. ''Ik heb veel te danken aan Ajax'', zei hij vrijdag na de training. ''Ik hou ook van de supporters en ben blij met de trainer. Maar iedereen zal toch begrijpen dat ik graag naar Liverpool wil.''

Voor trainer Frank de Boer komt het vertrek van Suarez heel ongelegen. ''Zonder Suarez wordt het moeilijker om onze doelen na te streven. Maar ook zonder Suarez zullen we onze ambities niet bijstellen'', zei de coach, die op zoek mag naar een nieuwe aanvaller.

Bas Dost

Bas Dost, uitkomend voor sc Heerenveen, is een belangrijke kandidaat om Suarez te vervangen. ''Bas staat op een lijstje'', beaamde De Boer.

''Maar dat lijstje telt meerdere namen. Bovendien hebben we met Mounir El Hamdaoui en Miralem Sulejmani al aanvallers die makkelijk scoren.''

Het vertrek van Suarez betekent een sportieve tegenvaller voor Ajax, dat afgelopen week ook al afscheid nam van Urby Emanuelson (AC Milan). De Amsterdamse club kan na het huidige seizoen mogelijk wel weer zwarte cijfers presenteren.

Verlies

Ajax maakte het afgelopen boekjaar nog een verlies van 22,8 miljoen euro. Dat kwam onder meer omdat de club geen belangrijke spelers verkocht.

Suarez verhuisde in de zomer van 2007 van FC Groningen naar Ajax. De aanvaller speelde in totaal 159 officiële wedstrijden voor de Amsterdamse club. Hij bezorgde zijn club 111 doelpunten.