AMSTERDAM - Alberto Contador is bijzonder teleurgesteld dat de Spaanse wielerfederatie REFC hem een jaar wil schorsen voor zijn positieve dopingtest in de Tour de France.

“Ik voel me slecht”, meldde de klimmer vrijdagmiddag op een persconferentie op Mallorca. Ook Bjarne Riis, zijn ploegleider bij Saxo Bank, schoof aan.

Contador heeft nog acht dagen de tijd om aanvullende documenten in te dienen en de REFC van zijn onschuld te bewijzen. In zijn lichaam werden tijdens de Tour sporen van clenbuterol aangetroffen. Contador wijt zijn positieve test aan het nuttigen van vervuild vlees.

“Ik zal me verweren tot het bittere eind. Ik heb nooit doping gebruikt. Vijfhonderd keer ben ik gecontroleerd, ze hebben me thuis bezocht, tijdens verjaardagen, in de bioscoop, noem maar op. De enige fout die ik maakte is dat ik vervuild vlees heb gegeten.”

Soap

Dat het nieuws van zijn schorsing enkele dagen eerder naar buiten was gekomen dan de REFC beoogde, vindt Contador onbegrijpelijk.

“Deze zaak begint op een soap te lijken. Ik zal er alles aan doen om mijn onschuld te bewijzen."

Als het voorstel van de Spaanse wielerfederatie wordt omgezet in een besluit, verliest Contador zijn Tourzege aan Andy Schleck. Hij zou dan de gang kunnen maken naar het sporttribunaal CAS.

De Spanjaard voelt zich slachtoffer van het systeem. “De hele procedure die gehanteerd werd, is schaamtelijk. Ik zal er alles aan doen om de clenbuterol-regel te wijzigen.”

Voorbeeld

Contador vindt dat hij zijn fans recht in de ogen kan kijken. "Ik ben een voorbeeld voor veel mensen. Ik weet dat ik altijd in de belangstelling sta en alleen al om die reden heb ik nooit prestatiebevorderende middelen gebruikt. Ik beschouw mezelf als een voorbeeld van een schone sporter."