AMSTERDAM - Novak Djokovic heeft donderdag ten koste van Roger Federer de finale van de Australian Open bereikt. De Servische nummer drie van de wereld was in drie sets te sterk voor de Zwitser; 7-6 (3), 7-5 en 6-4.

De beide topspelers stonden negentien keer eerder tegenover elkaar, waarvan Federer dertien ontmoetingen wist te winnen. In de halve finale van de US Open in 2010 stonden de twee ook al tegenover elkaar. Ook toen zegevierde Djokovic, zij het in vijf sets.

Geen van beide tennissers kwam in de eerste set op eigen service in de problemen. Djokovic kwam halverwege nog dichtbij een break toen hij de eerste twee punten scoorde in een opslagbeurt van Federer. De Zwitser hield echter knap stand.

De nummers twee en drie van de Australische plaatsingslijst moesten daardoor in de tiebreak gaan uitmaken wie de eerste set op zijn naam mocht schrijven. De Serviër forceerde al snel de eerste 'minibreak' waarna hij zijn tweede van vier setpoints wist te benutten.

Breaks

Aan het begin van de tweede set leverden beide spelers hun opslag in waarna een tweede break van Federer beslissend leek te zijn. De Zwitser mocht bij een stand van 5-3 gaan serveren voor de setwinst. Een mislukte dropshot zorgde er echter voor dat de Serviër terug wist te komen.

De Zwitserse nummer twee van de wereld had het de gehele set al zwaar op zijn service. In de elfde game van de set stond hij zijn opslag voor de derde keer af, waardoor Djokovic mocht gaan serveren voor de winst in de set. Hij liet de kans niet onbenut en vergrootte zijn voorsprong naar 2-0.

Finale

Een vroege break in de derde set leek het lot van Federer te bezegelen. In de achtste game slaagde hij er echter met veel moeite in de opslagbeurt van zijn opponent te breaken, waarmee hij terug in de wedstrijd kwam.

Het zware werk van de Zwitser bleek een game later voor niets te zijn geweest. Djokovic brak de service van Federer opnieuw en mocht op 5-4 gaan serveren voor de wedstrijd. De Serviër maakte dit keer geen fout en benutte na iets minder dan drie uur spelen zijn derde wedstrijdpunt.

Djokovic moet het in de finale opnemen tegen de winnaar van het duel tussen de als vijfde geplaatste Schot Andy Murray en de als zevende geplaatste Spanjaard David Ferrer. Dat duel wordt vrijdag afgewerkt.