AMSTERDAM - Ruud Gullit is het niet eens met de kritiek die hem ten deel valt vanwege zijn beslissing om z'n loopbaan als trainer te vervolgen bij Terek Grozni uit Tsjetsjenië.

De voorzitter en drijvende kracht van de club is Ramzan Kadyrov, die de Russische deelrepubliek met ijzeren vuist regeert.

"Je zult altijd mensen mee en mensen tegen hebben”, zegt Gullit in De Volkskrant. “Maar ik wil me niet met politiek bezighouden."

"Ik wil me concentreren op de sport en de mensen daar weer een beetje plezier in het leven geven. Door mijn komst gaat deze regio heel veel meer aandacht krijgen. En dat kan een positief effect hebben.”

Zwaar jaar

Gullit vergelijkt zijn situatie met de deelname van Nederland aan het WK van 1978 in Argentinië. In het Zuid-Amerikaanse land heerste destijds dictator Jorge Videla. “Nederland is toen, voor de sport, toch gegaan. Dit is precies hetzelfde.”

Zorgen om zijn veiligheid maakt Gullit zich niet. “Maar ik denk wel dat het een zwaar jaar gaat worden, ook omdat ik mijn familie thuis laat.”

Nederlandse assistent

Gullit krijgt in Grozni een Nederlandse assistent. Hij neemt de 54-jarige Ron van Niekerk mee, die Gullit nog kent uit zijn spelerstijd bij HFC Haarlem.

Van Niekerk is nu nog trainer van de Amsterdamse amateurclub Beursbengels, die uitkomt in de eerste klasse. ''Met Gullit bij Terek Grozni werken is voor mij een geweldige uitdaging. We hebben elkaar een tijdje niet gezien, maar konden altijd goed met elkaar opschieten'', zegt hij tegen De Telegraaf.