AMSTERDAM - Edwin van der Sar zet na dit seizoen na 21 jaar een punt achter zijn loopbaan in het betaalde voetbal. De veertigjarige doelman van Manchester United speelde al langer met de gedachte om te stoppen.

“Plotseling weet je het. Dat het voldoende is geweest. Dat het tijd is geworden om meer aandacht aan je gezin te gaan schenken”, vertelt Van der Sar op de website van zijn zaakwaarnemersbureau Sport-Promotion.

“Mijn leeftijd speelt geen rol. Ik voel me nog steeds fit. Het hoge woord is er uit. Ik ben eigenlijk wel benieuwd hoe ik dit zelf ga ervaren.”

De recordinternational hoopt dat hij met een prijs afscheid kan nemen. “Dat zou een prachtige beloning zijn.”

Van der Sar heeft nog geen concrete plannen voor de toekomst. “Ik verwacht dat zoiets op dezelfde manier duidelijk wordt als nu met mijn beslissing om te stoppen. Maar ik weet zeker dat het heerlijk zal zijn om er straks met mijn vrouw en kinderen tijdens het seizoen een weekend op uit te trekken.”

Indrukwekkende erelijst

Van der Sar heeft een indrukwekkende erelijst. Behalve twee Champions League-titels in 1995 en 2008 (met Ajax en Manchester United) won hij twee keer de wereldbeker voor clubteams (eveneens in 1995 en 2008), de UEFA Cup (met Ajax in 1992) en de Europese Super Cup (1995).

Hij werd met Ajax vier keer Nederlands en met Manchester United (tot nu toe) drie keer Engels kampioen. Ook pakte hij drie KNVB-bekers, twee League Cups en drie Community Shields.