ENSCHEDE - FC Twente heeft woensdagavond ten koste van PSV de halve finale van het toernooi om de KNVB-beker bereikt. Bij 1-1 na 120 minuten viel de beslissing na strafschoppen.

Bij 6-6 miste Orlando Engelaar voor PSV, waarna Dwight Tiendalli Twente naar de laatste vier schoot.

FC Twente mocht blij zijn dat het bij rust niet op achterstand stond. PSV had van het begin het initiatief. De thuisclub leed in de opbouw zo snel balverlies dat het de middenlijn amper overkwam.

Toch creëerde PSV weinig grote kansen uit het overwicht. De beste was nog na ruim een kwartier voor Ola Toivonen. De Zweed schoot de bal voorbij doelman Sander Boschker, maar zag Luuk de Jong ruim voor de doellijn ingrijpen.

Bevliegingen

Verder moest PSV het hebben van enkele bevliegingen van Jeremain Lens, die aan de rechterkant dreigende acties had. De Twentse aanwinst Oguchi Onyewu had het bijna een half uur lastig tegen de vleugelspits. Daarna verdween de Amerikaan geblesseerd naar de kant en keerde Dwight Tiendalli terug in het elftal.

Opvallend was dat bij FC Twente Boschker in het doel stond. Trainer Michel Preud’homme hield vast aan zijn gewoonte de routinier in bekerduels de voorkeur te geven. Normaal gesproken staat Nikolai Michailov tussen de palen. De Bulgaar is inmiddels toch wel de onbetwiste nummer één in Enschede.

Theo Janssen was na een stevige griep voldoende in conditie om in de basis te starten. Afgelopen zondag viel de Twentse middenvelder bij FC Groningen halverwege in, om met een fraaie pass de beslissing (2-1) van Marc Janko in te leiden.

Nu kreeg hij na een half uur met een vrije trap op voor hem ideale afstand de eerste mogelijkheid zich te onderscheiden. De specialist trapte hard in de muur.

Handsbal Engelaar

In de 70e minuut scoorde Janssen wel. De spelverdeler mocht een strafschop nemen, na hands van Engelaar bij een inzet van Peter Wisgerhof. Beheerst schoof Janssen de bal langs Andreas Isakkson, 1-0.

Op basis van de tweede helft was de treffer niet onverdiend. Na hervatting had de thuisclub het initiatief. In blessuretijd kwam PSV echter nog langszij. Met een droge knal maakte invaller Danny Koevermans de verlenging noodzakelijk, 1-1.

In extra tijd werd niet gescoord. Denny Landzaat was met een schot op de paal het dichtst bij een doelpunt. Boschker redde in het Twentse doel formidabel bij kansen van Balazs Dzsudzsak en Marcus Berg. In de strafschoppenreeks stopte hij ook nog de inzet van schlemiel Engelaar.