UTRECHT - FC Utrecht is weer eens in de ban van de KNVB-beker. De ploeg uit de Domstad bereikte woensdag de halve finales van het bekertoernooi door FC Groningen in een vermakelijk duel te verslaan: 3-2.

De droom van FC Utrecht op het derde bekersucces in amper tien jaar neemt daardoor steeds serieuzere vormen aan.

De nummers vier (FC Groningen) en zeven (FC Utrecht) van de eredivisie maakten er in De Galgenwaard een ouderwetse bekeravond van, met spanning, strijd en een aantal mooie doelpunten.

De Utrechters, die blaakten van het zelfvertrouwen na de competitiezege zondag op Ajax, waren daarbij in grote delen van de wedstrijd de bovenliggende partij. FC Groningen knokte zich tot twee keer toe terug van een achterstand, maar had geen antwoord meer op het doelpunt van Nana Asare negen minuten na rust.

Ongedekt

De ploeg van trainer Ton du Chatinier kwam al vroeg in de wedstrijd op voorsprong door Jan Wuytens, die de bal uit een hoekschop van Dries Mertens ongedekt kon binnenkoppen. De reactie van de bezoekers volgde echter snel.

Tim Matavz, die nadrukkelijk in de belangstelling staat van een aantal buitenlandse clubs, stuitte eerst nog op doelman Michel Vorm. Enkele minuten later scoorde de Sloveen wel met een bekeken schot in de korte hoek (1-1).

De groene brigade uit Groningen voelde zich in de 30e minuut flink benadeeld door scheidsrechter Björn Kuipers, die in een ogenschijnlijk licht vergrijp van Andreas Granqvist bij Frank Demouge reden zag voor een strafschop. Mertens schoot Utrecht vanaf elf meter vervolgens weer op voorsprong.

Goedkoop

Twee minuten na rust kreeg ook Groningen enigszins goedkoop een strafschop wegens een vermeende overtreding van Wuytens op Tom Hiariej. Granqvist, de specialist, bleef zoals zo vaak dit seizoen koel (2-2).

FC Utrecht zette zich weer snel over die tegenslag heen en nam in de 54e minuut opnieuw de leiding. Demouge bediende Asare, die slim wegdraaide bij Tim Sparv en de bal langs keeper Luciano schoot: 3-2. Sparv was overigens net als Nicklas Pedersen direct na rust in het veld gekomen bij FC Groningen.

Geen overtuiging

De bezoekers moesten opnieuw in de achtervolging, maar misten daarbij de overtuiging. Matavz kreeg na een uur nog wel een vrije schietkans, maar hij plaatste de bal recht in de handen van Vorm.

FC Utrecht bleef in het laatste half uur betrekkelijk eenvoudig overeind en mag daardoor na 1985, 2003 en 2004 opnieuw dromen van het winnen van de beker.