ZEIST - Bondscoach Bert van Marwijk heeft Nigel de Jong opgenomen in de voorlopige selectie van het Nederlands elftal voor de vriendschappelijke interland tegen Oostenrijk.

De middenvelder van Manchester City miste de laatste interlands omdat hij in de ogen van de keuzeheer van Oranje te vaak zware overtredingen maakte.

Van Marwijk verwijderde De Jong begin oktober uit zijn selectie voor de EK-kwalificatieduels met Moldavië en Zweden nadat de middenvelder tegenstander Hatem Ben Arfa van Newcastle United met een wilde charge een dubbele beenbreuk had bezorgd.

De Amsterdammer brak eerder tijdens een oefenwedstrijd met Verenigde Staten het been van Stuart Holden. Hij raakte tijdens de WK-finale ook in opspraak toen hij Xavi Alonso met een karatetrap trof.

Niet nodig

Van Marwijk benadrukte de afgelopen maanden dat De Jong dergelijke zware overtredingen niet nodig heeft. Hij constateerde dat Rafael van der Vaart de voetballer van Manchester City sterk verving, maar kondigde eveneens aan de middenvelder in het nieuwe kalenderjaar weer uit te nodigen.

De bondscoach hield woord, zoals hij ook weer twee voetballers beloont voor hun goede optreden in de eredivisie. Luuk de Jong, sterk op dreef bij regerend kampioen FC Twente, maakt deel uit van de voorlopige selectie voor het oefenduel in het Philips-Stadion van Eindhoven.

Van Marwijk verraste ook Kevin Strootman, die in de winterstop de overstap van Sparta naar FC Utrecht maakte. De bondscoach zag de middenvelder afgelopen zondag in de Galgenwaard uitblinken tegen Ajax. A

Robben

Arjen Robben keert nog niet terug bij Oranje. De vleugelaanvaller voetbalt na een half jaar blessureleed inmiddels wel weer voor Bayern München.

"Arjen en ik hebben uitgebreid met elkaar gesproken en we zijn beiden van mening dat hij nog meer tijd nodig heeft om helemaal op zijn oude niveau terug te keren. Ik ben in ieder geval erg blij dat het zo goed met hem gaat", licht Van Marwijk toe.

De bondscoach maakt of vrijdag 4 februari zijn definitieve selectie voor de krachtmeting met Oostenrijk bekend.

Voorlopige selectie Nederlands elftal:

Doel: Stekelenburg (Ajax), Vorm (FC Utrecht).

Verdediging: Emanuelson (AC Milan), Heitinga (Everton), Maduro (Valencia), Mathijsen (Hamburger SV), Pieters (PSV), Van der Wiel (Ajax), Wisgerhof (FC Twente).

Middenveld: Afellay (FC Barcelona), Van Bommel (AC Milan), Janssen (FC Twente), Nigel de Jong (Manchester City), Schaars (AZ), Sneijder (Internazionale), Strootman (FC Utrecht), Van der Vaart (Tottenham Hotspur), De Zeeuw (Ajax).

Aanval: Elia (Hamburger SV), Huntelaar (Schalke 04), Luuk de Jong (FC Twente), Kuijt (Liverpool), Lens (PSV), Van Nistelrooij (Hamburger SV), Van Persie (Arsenal).