AMSTERDAM - Rafael Nadal moest woensdag in de kwartfinale op de Australian Open zijn meerdere erkennen in landgenoot David Ferrer. De duidelijk fysiek gehavende Spanjaard ging in drie sets ten onder; 6-4, 6-2 en 6-3.

De wedstrijd kende een dramatische begin voor de nummer één van de wereld. Al na de eerste serie games moest hij weer de kleedkamer opzoeken voor een medische behandeling.

Een duidelijk gehavende Nadal moest in de daaropvolgende servicebeurt meteen zijn opslag afstaan waarmee Ferrer een 3-1 voorsprong nam. Ook in de tweede game moest Nadal zijn opslag al inleveren, die break wist hij echter meteen weer goed te maken.

Dijbeen

Halverwege de eerste set werd Nadal voor een tweede keer behandeld waarbij zijn linkerbeen duidelijk onder handen werd genomen. Niettemin wist hij ook de tweede break ongedaan te maken.

Ferrer leek zich op 5-4 echter eindelijk te realiseren dat zijn tegenstander moeite had om naar links te bewegen en wist voor de derde en beslissende keer de opslag van Nadal te breaken.

Vuurwerk

De tweede set begon zoals de eerste eindigde. Beide spelers slaagden er niet in de opslag vast te houden. In de derde en de vierde game werden breaks uitgewisseld waarna het spel geruime tijd werd stilgelegd voor een groot vuurwerk dat vanwege Australia Day, een nationale feestdag, werd afgestoken.

Na de hervatting wist Ferrer wederom de service van zijn tegenstander te breaken, terwijl hij op zijn eigen opslag nauwelijks in de problemen kwam. Op 5-2 brak hij Nadal voor de zesde keer in de wedstrijd, goed voor winst in de set.

Eindpunt

Voor de toeschouwers was het duidelijk dat Nadal ver onder zijn gebruikelijke hoge niveau acteerde. In de laatste set wist hij Ferrer niettemin de nodige tegenstand te bieden. Het bleek uiteindelijk niet genoeg. Daarmee eindigt het toernooi voor hem, net als een jaar eerder, in de kwartfinale.

Het was voor het eerst in 26 wedstrijden op een grandslam dat Nadal, die in 2010 Roland Garros, Wimbledon en de US Open won, tegen een nederlaag aanliep.

Ferrer moet het in de halve finale opnemen tegen de als vijfde geplaatste Andy Murray. De Schot was eerder op de dag te sterk voor de Oekraïner Alexandr Dolgopolov.

Volg dit nieuws op Twitter