Krook ziet olympische toekomst voor kleine vierkamp

CALGARY/SALT LAKE - De huidige opzet van de allroundtoernooien komt steeds meer onder druk te staan. Een jaar na de introductie van de 'kleine vierkamp' bij de wereldbekerwedstrijden roepen steeds meer landen om tijdens een EK of WK allround de langste afstand (tien kilometer voor mannen, vijf kilometer voor vrouwen) te schrappen. In plaats daarvan zouden de mannen de 3000 meter moeten afleggen en rijden hun vrouwelijke collega's een 1000 meter.

Ab Krook, in zijn functie als topsportcoördinator een van de invloedrijkste mensen binnen de KNSB, stelt zich voorlopig nog behoudend op, maar vindt het terecht dat de huidige opzet van de allroundtoernooien ter discussie staat. "Maar we moeten meer tijd nemen voor veranderingen."

Loskoppelen

De inwoner van Loosdrecht wil volgend seizoen de kleine vierkamp loskoppelen van WB-wedstrijden allround. Net als Ard Schenk is hij er voorstander van om bijvoorbeeld drie weken voor het EK allround een wereldbekerwedstrijd kleine vierkamp te houden. "Dan krijg je pas een goed beeld hoe zo'n kleine vierkamp beleefd wordt door sporters, toeschouwers en media. Pas daarna ga je discussiëren of je op die manier een EK moet organiseren."

Kleine vierkamp

Krook staat niet onwelwillend tegenover veranderingen. Sterker nog: "Er is een goede kans dat de kleine vierkamp olympisch kan worden." In de huidige opzet is het praktisch onmogelijk een allroundtoernooi te plannen in het olympische programma. Voor de korte versie is volgens Krook wel plaats. "Als je de 500 meter, die verdeeld is over twee manches, op een dag afwerkt heb je alweer tijd bespaard. Datzelfde kun je ook voor de 1000 meter doen."

In dat scenario moet er volgens Krook wel alles aan worden gedaan om de tien kilometer te behouden voor de schaatssport. "Op een WK is die afstand altijd interessant", meent hij. "Wil je de sport volwassen houden, dan moet de tien kilometer op het programma blijven staan. Je moet dan zeker twee of drie WB-wedstrijden over .000 meter organiseren, anders ligt die afstand zo uit het olympisch programma."

Gat in de lucht

Dat de topsportcoördinator positief gestemd is over de kleine vierkamp, komt mede door de Nederlandse dominantie op de allroundtoernooien: "Natuurlijk spring ik een gat in de lucht wanneer we 1,2,3 en 4 eindigen. Zoals dat gebeurde in Göteborg (WK allround, red.) afgelopen seizoen. Maar tegelijkertijd denk ik dan ook: 'Dit is niet goed voor de sport'."

"Kijk, voor de Nederlandse fans maakt 't niks uit. Internationaal ligt dat anders. Er moet een impuls komen van een ander land." Krook kijkt dan vooral naar Rusland, waar in korte tijd twee nieuwe schaatsbanen zullen verrijzen.

Hoe dan ook, hij benadrukt dat doorvoering van de kleine vierkamp op een EK of WK niet de oplossing is om de Nederlandse overmacht te temperen: "De komende jaren moeten we heel alert zijn", zegt hij. "De prestatiedichtheid in Nederland is gewoon heel hoog. Wanneer je de grote toernooien afwerkt in een kleine vierkamp, dan staat er binnen korte tijd weer een hele grote groep Nederlandse rijders vooraan."

NUwerk

Tip de redactie