RIJSWIJK - Daphny van den Brand heeft zich dinsdag afgemeld voor de wereldkampioenschappen veldrijden, komend weekeinde in Sankt Wendel. De wereldkampioene van 2003 heeft last van zware bronchitis. Van den Brand gold als een van de medaillekandidaten.

Van den Brand (32) werd eerder dit seizoen Europees kampioen. Op het Nederlands kampioenschap, begin januari in Sint-Michielsgestel, eindigde ze als tweede achter Marianne Vos.

De Brabantse had toen al last van haar luchtwegen. Van den Brand ontbrak zondag tijdens de wereldbekerwedstrijd in Hoogerheide.

Het mondiale evenement in Sankt Wendel was voor haar het belangrijkste doel van dit seizoen.

Geen vervanger

Bondscoach Johan Lammerts mag geen vervanger aanwijzen voor Van den Brand, aangezien ze als Europees kampioene een plek op naam had. De Nederlandse vrouwenploeg op het WK bestaat nu uit Vos, Sophie de Boer, Arenda Grimberg, Reza Hormes, Sanne van Paassen, Linda van Rijen en Sabrina Stultiens.

Van den Brand, elfvoudig Nederlands kampioen, hoopt op 5 februari in Lille haar rentree te maken tijdens de voorlaatste wedstrijd om de GvA-trofee. Ze liet na het NK doorschemeren mogelijk aan haar laatste seizoen bezig te zijn.

De inwoonster van de Brabantse plaats Zeeland beslist aan het einde van het seizoen of ze haar loopbaan beëindigt op nog een jaar doorgaat. ''Het hangt nog van een heleboel dingen af'', liet ze begin januari weten.