AMSTERDAM - Mark van Bommel stapt definitief over van Bayern München naar AC Milan. De aanvoerder van de Duitse landskampioen verhuist per direct naar de koploper van de Serie A.

Dat bevestigt de Beierse club dinsdag.

Volgens het Duitse Bild ligt een slechte verstandhouding tussen trainer Louis van Gaal en Van Bommel aan de basis van het plotselinge vertrek.

Bovendien wist de aanvoerder van het Nederlands elftal niet of zijn aflopende contract in Duitsland aan het einde van het seizoen zou worden verlengd.

Pijn in het hart

''Ik verlaat Bayern München met pijn in mijn hart, maar met opgeheven hoofd. Ik heb hier mooie en succesvolle jaren gehad. Ik wil hier de club en de fans voor bedanken. Bayern München zal altijd in mijn hart blijven'', reageerde Van Bommel op de website van Bayern.

De 33-jarige Van Bommel verzocht de club om ontbinding van zijn lopende verbintenis. Hoewel Bayern aanvankelijk tegenstribbelde, ging de regerend landskampioen na een gesprek tussen de Nederlandse international en voorzitter Karl-Heinz Rummenigge dinsdag toch akkoord.

''Het was het uitdrukkelijke verzoek van Mark om op sportieve gronden zijn contract te laten ontbinden om per direct naar AC Milan te kunnen. Op grond van de grote verdiensten die hij voor Bayern heeft gehad, hebben wij aan zijn wens voldaan'', aldus Rummenigge.

Prijzen

In de periode bij Bayern won hij twee landstitels (2008 en 2010), twee nationale bekers (2008 en 2010) en de Super Cup (2007). Vorig jaar stond hij bovendien ook in de finale van de Champions League, waarin Internazionale met 2-0 te sterk bleek.

De Limburger zou de dertiende Nederlander in dienst van AC Milan worden. Zondag kwam Urby Emanuelson reeds een contract overeen met de 'Rossoneri', waar Clarence Seedorf al sinds 2002 onder contract staat.

Marco van Basten en Ruud Gullit waren in het seizoen 1987/1988 de eerste landgenoten die uitkwamen voor Milan.

33e Nederlander

Gemeten vanaf de Tweede Wereldoorlog kan Van Bommel de 33e Nederlander worden die uit zal komen in de Serie A. Faas Wilkes was in de jaargang 1949/1950 de pionier met zijn transfer naar Internazionale.