AMSTERDAM - Na het tweede elftal heeft ook Ajax 1 zich donderdag geplaatst voor de halve finales van de strijd om de Amstel Cup. De ploeg van trainer Ronald Koeman versloeg in de Arena FC Groningen met 4-0.

Koeman zei voor de wedstrijd dat Groningen beslist niet moest worden onderschat. Dat bleek meteen in de openingsfase. De ploeg die aantrad met een spits (Boussaboun voor de geblesseerde Drent) en Hugo vlak achter hem, had in de zesde minuut op voorsprong moeten komen.

Hugo gaf een subliem passje op Krstev, maar het schot van de Macedoniër belandde via doelman Grim op de lat. Groningen had vooral de pech dat Boussaboun in de 34e minuut bij een 1-0 achterstand een strafschop niet benutte.

Daardoor speelde het zichzelf uit de wedstrijd. Maar het zou ook onterecht zijn geweest als Groningen via een penalty had gescoord. Arbiter Wegereef legde de bal na overleg met zijn assistent Rozeboom op de stip, omdat De Cler hands zou hebben gemaakt. Maar het was niet de Ajax-verdediger die de bal had aangeraakt, maar Krstev, zo bleek duidelijk uit de tv-beelden.

Ajax speelde fel, agressief en had het voordeel dat Van der Vaart na zijn schorsing weer meedeed. Knopper zat daardoor op de bank. Met Van der Vaart is Ajax creatiever en gevaarlijker.

Opvallend was verder dat Ibrahimovic in de spits stond en niet Machlas, die afgelopen zondag bij Wllem II zo sterk inviel en scoorde. Koeman had nogal wat kritiek op Ibrahimovic, maar hij stelde de Zweed toch op. Hij hoopte dat het vertrouwen louterend zou werken voor de jonge speler. Na de rust moest de dure aankoop echter weer plaatsmaken voor de Griek. Een duidelijk signaal van Koeman richting Ibrahimovic.

Amper kansen

Ibrahimovic kreeg amper kansen en was weinig betrokken in het spel. Hij had Ajax wel op 1-0 moeten brengen, maar doelman Beukenkamp pareerde zijn kopbal. Kort daarna scoorde de ploeg wel. Zoals zo vaak brak Van der Vaart de wedstrijd op. Hij scoorde na een afgemeten voorzet van rechterspits Van der Meyde, die baalde dat hij niet was geselecteerd voor Oranje.

Kort voor de rust was er een opstootje tussen Van der Meyde, Vierklau en Groningen-verdediger Matthijs. Koeman wilde zich ermee bemoeien en liep het veld in. Intussen ging het spel gewoon door en dribbelde Wamberto zich onverstoorbaar een weg naar de 2-0. Daarmee gooide hij de wedstrijd in het slot. Groningen was gebroken en te zwak om terug te komen.

Koelbloedig

Machlas toonde zich vervolgens wel koelbloedig. Eerst kopte hij op de lat en in de rebound tikte hij de bal binnen, 3-0. Drie minuten later maakte hij er 4-0 van. Daarmee solliciteerde Machlas wel erg nadrukkelijk naar een basisplaats.

Het verhaal is heel simpel: Machlas scoort en Ibrahimovic niet. Met Machlas is het aanvalsspel van Ajax bovendien gevarieerder en verrassender. Daarna lieten de Amsterdammers haast niets meer zien, terwijl Groningen al in gedachten was bij de belangrijke competitiewedstrijd van zondag, thuis tegen Feyenoord. Voor Ajax rolde PSV als komende opponent uit de koker.

Ajax 2

Eerder op de avond plaatste Ajax 2 zich door eerstedivisieclub Stormvogels/Telstar met 3-0 te kloppen. De doelpunten werden gemaakt door Culina, Pienaar en Seedorf.

Nog nooit drong een tweede elftal door tot de halve finales van het toernooi om de KNVB Beker. Eerder bereikten PSV en FC Utrecht al de laatste vier.

Programma halve finale KNVB beker