AMSTERDAM - Urby Emanuelson vervolgt zijn loopbaan met onmiddellijke ingang bij AC Milan. De linksbenige voetballer tekent een contract voor 3,5 jaar bij de koploper van Italië.

AC Milan wilde de 13-voudig international aanvankelijk pas aan het einde van het seizoen transfervrij overnemen. De topclub onderhandelde zaterdag met Ajax over een directe overgang.

Beide partijen verwachten de transfer dit weekeinde helemaal af te ronden. Ajax ontvangt minimaal 1,7 miljoen euro voor Emanuelson, die bij de vijf grootverdieners in de Amsterdamse selectie hoort. Dat bedrag kan oplopen tot ruim 2 miljoen euro.

Droom

Voor Emanuelson komt met de overgang een droom uit. De multifunctionele voetballer onderhandelde vorig jaar zonder resultaat over een nieuwe verbintenis bij Ajax. Hij koos uiteindelijk voor een nieuwe uitdaging.

Frank de Boer probeerde Emanuelson vorige week tijdens een trainingskamp in Turkije nog tevergeefs op andere gedachten te brengen. ''Want ik wil graag verder met Urby'', zei hij. ''Maar ik snap ook dat hij vertrekt als er een mooie club op zijn weg komt.''

Twaalfde Nederlander

Emanuelson treft bij AC Milan landgenoot Clarence Seedorf. Marco van Basten, Ruud Gullit, Frank Rijkaard, Jaap Stam, Patrick Kluivert, Edgar Davids, Klaas-Jan Huntelaar, Winston Bogarde, Michael Reiziger en Harvey Esajas droegen in het verleden eveneens het rood-zwarte tricot van de topclub.

Emanuelson doorliep de hele jeugdopleiding van Ajax en debuteerde in het voorjaar van 2005 in de hoofdmacht van zijn geliefde club. Hij won drie KNVB-bekers en driemaal de Johan Cruijff Schaal. Emanuelson trof in 173 competitiewedstrijden zeventien keer doel.

De Amsterdammer herstelt op dit moment van een enkelblessure. Hij werd afgelopen woensdag vervangen door Daley Blind. ''En Daley heeft het goed gedaan'', zei trainer De Boer. ''Ik kies voor hem als Emanuelson of Vertonghen wegvalt.''