AMSTERDAM - Arantxa Rus heeft de tweede ronde bereikt op de Australian Open. De Nederlandse was maandag in Melbourne in drie sets de meerdere van de Amerikaanse Bethanie Mattek-Sands: 6-1, 3-6, 7-5.

In een zinderende derde set van een partij die twee uur en achttien minuten in beslag nam, trok Rus aan het langste eind.

De debutante in het hoofdtoernooi van het grandslamtoernooi wacht nu een ontmoeting met de als 23e geplaatste Russin Svetlana Koeznetsova.

Onnodige fouten

De eerste set was een eenvoudige prooi voor Rus, die constanter begon dan haar opponente, die deze maand nog de finale van het WTA-toernooi in Hobart haalde. Rus, die via het de kwalificaties het hoofdtoernooi bereikt had, sloeg veel minder onnodige fouten dan de nummer 48 van de wereld.

De tweede set ging meer gelijk op, maar een break op 3-4 voor Sands kostte de twintigjarige Monsterse de set.

In de derde set benutte Rus op 1-0 haar derde breakpoint, maar de 25-jarige Amerikaanse brak direct terug. Mattek-Sands noteerde weliswaar meer onnodige fouten, maar sloeg ook meer winners dan de mondiale nummer 139.

Spannend

Daardoor bleef het spannend, beide speelsters hadden veel moeite de eigen opslag te behouden. Bij 3-3 werkte Rus eerst nog vier breekpunten weg, maar bij het vijfde was het alsnog raak voor Mattek-Sands. Toen Sands op eigen service nog twee punten nodig had voor de wedstrijd, brak Rus toch nog knap terug.

Vervolgens knokte ze zich naar een gewonnen eigen servicegame en sloeg ze bij het eerste matchpoint op de opslag van Mattek-Sands toe.

Grote naam

Met Koeznetsova ontmoet Rus in de tweede ronde een grote naam. De Russische voormalige nummer twee van de wereld versloeg de Amerikaanse Alison Riske met 6-3, 6-2.

Slaagt Rus erin ook Koeznetsova te verschalken, dan wacht in de derde ronde mogelijk een ontmoeting met de Belgische topspeelster Justine Henin.