Amerikaanse atleten voorstanders levenslange schorsing

GREENSBORO - Topatleten uit de Verenigde Staten zijn voorstander van een levenslange schorsing voor sporters die betrapt worden op gebruik van anabole steroïden, spierversterkende middelen. Vanaf zondag, als de Amerikaanse atletiekbond erover stemt, zal een levenslange schorsing in de VS worden ingevoerd.

”Wij zijn het eerste land dat dit doet. We dagen de rest van de wereld uit ons te volgen”, meldt Allen Johnson, in 1996 olympisch kampioen en viervoudig wereldkampioen op de 110 meter horden. “We dagen vooral de internationale atletiekfederatie uit. Zij wijst naar ons en verwijt ons dat we niet genoeg doen aan de jacht op doping. Nu krijgen wij de zwaarste strafmaat ter wereld. Wie volgt? Iedereen praat erover, maar voorlopig zijn wij de enigen die het daadwerkelijk uitvoeren.”

Steun

Johnson staat allerminst alleen in zijn standpunt. Collega's als sprinter Jon Drummond, hoogspringster Tisha Waller en polsstokhoogspringster Stacey Dragila spraken zich in soortgelijke bewoordingen uit. Olympisch kampioene Dragila vindt het Amerikaanse initiatief een goed signaal in een tijd waarin de Amerikaanse atletiek in een slecht daglicht is komen te staan.

Dat is voornamelijk te wijten aan de ontdekking van het middel THG, een nieuw soort anabole steroïde. Dat middel werd voor het eerst gevonden bij een groep Amerikaanse atleten. “Iedereen heeft altijd kritiek op ons”, aldus Dragila, “wij zouden elkaar de hand boven het hoofd houden. Nu stellen we een daad. De IAAF moet nu reageren. Het kan twee kanten op: de IAAF volgt, of zet zichzelf voor gek.”

Zorgen

Sprinter Drummond gaf toe dat hij en zijn collega's zich zorgen maken over het mogelijke gebruik van vervuilde voedingssupplementen, die zouden kunnen leiden tot een onterechte levenslange ban. “Maar deze 'doodstraf' is een noodzakelijk kwaad. We hopen dat iedereen er in meegaat, van Jemen tot Madagascar. Gewoon omdat wij allemaal voelen dat dit de goede manier is.”

NUwerk

Tip de redactie