Hockeysters spelen gelijk tegen Argentinië

SYDNEY - De Nederlandse hockeysters hebben bij de Champions Trophy in Sydney in de laatste voorrondewedstrijd met 3-3 gelijkgespeeld tegen Argentinië. De doelpunten werden gemaakt door Boomgaardt, Donners (strafcorners) en Mulder. Oranje speelt nu zondag om brons, opnieuw tegen Argentinië.

China en gastland Australië staan zondag in de finale. China speelde met 2-2 gelijk tegen Engeland, terwijl de Australische vrouwen profiteerden van het puntenverlies van Argentinië. Australië won met 5-0 van Zuid-Korea.

Marc Lammers, bondscoach van Nederland, noemde het duel van zaterdag 'de beste wedstrijd' die zijn ploeg dit toernooi afwerkte. ”Het was vandaag een mooie, open wedstrijd. Maar dat lag ook aan de tegenstander. Argentinië speelt technisch hockey en dat ligt ons beter dan het fysieke spel dat landen als China, Zuid-Korea en Engeland spelen.”

Aparte trainingen

Om dergelijk tegenspel volgend jaar tijdens de Olympische Spelen goed te kunnen weerstaan, moeten de Nederlandse vrouwen nog wat aparte trainingen ondergaan. “Met behulp van judo en stoeivormen moeten we de weerbaarheid verhogen”, zegt Lammers, die dergelijke trainingsmethoden in het verleden al vaker gebruikte. “We moeten ons niet zomaar weg laten duwen in de duels. Dat gebeurt nu te vaak. Op zich is het wel het mooie van internationaal hockey dat je te maken krijgt met verschillende speelstijlen en culturen.”

Hoewel Nederland in vijf wedstrijden maar één keer won en driemaal verloor, hoeft niemand te wanhopen. “Dat mensen in Nederland zich nu zorgen maken is best”, meent Lammers, “maar het is niet nodig. De dingen die fout gaan, zijn allemaal trainbaar.”Lammers doelt onder meer op het afwerken op doel en de fysieke gesteldheid. “De sfeer en de mentaliteit in de groep is goed. De rest is trainbaar en dat is mijn taak. Maar dat komt allemaal goed.”

Beste hockeyster van de wereld

De Europese kampioen speelde zaterdag voor het eerst met de beste hockeyster van de wereld (Mijntje Donners) en 's werelds beste hockeyster onder 23 jaar (Maartje Scheepstra) in de ploeg. Vrijdag werden die eretitels toegewezen. “Misschien lag het daar aan dat het beter ging”, aldus Lammers. “In beide gevallen was de uitverkiezing terecht.”

Zondag sluit Oranje het toernooi af, met opnieuw Argentinië tegenover zich. “Ik hoop dat we dan goed hockey laten zien en ons niet zo bezig houden met het resultaat. Dan zouden we onszelf alleen maar druk opleggen.”

Tip de redactie