ZEIST - Discussies in het voetbal over beslissingen van de scheidsrechter blijven voorlopig bestaan. De wereldvoetbalbond FIFA staat namelijk geen experimenten toe waarbij scheidsrechters bij het nemen van beslissingen gebruikmaken van elektronische hulpmiddelen zoals camera's. Wel overweegt de FIFA de introductie van doellijnbewaking met behulp van laserapparatuur.

De roep om camera's als vaste uitrusting van de arbiter klinkt al geruime tijd in de voetbalwereld. Vooral bij buitenspelsituaties, stiekeme overtredingen en ballen op of over de doellijn zou de scheidsrechter baat hebben bij een directe controle. Na het bekijken van bijvoorbeeld videobeelden zou hij dan meteen zijn beslissing kunnen herzien.

Het zit er voorlopig niet in. De KNVB moet dan ook zijn missie richting FIFA als mislukt beschouwen. Manager scheidsrechterszaken Bert van Oostveen en hoofd scheidsrechtertechnische zaken John Blankenstein hebben zich onlangs bij de FIFA sterk gemaakt voor experimenten met elektronische hulpmiddelen. De FIFA liet de KNVB weten er voorlopig vanaf te zien, mede naar aanleiding van mislukte proeven die de wereldvoetbalbond zelf had laten houden.

De KNVB legt zich neer bij dit standpunt en zal geen verder onderzoek verrichten naar mogelijkheden van elektronische hulpmiddelen.

De FIFA heeft wel de deur open gezet voor bewaking van de doellijn met behulp van lasers. Experimenten hiermee zijn op korte termijn echter niet te verwachten.