KNVB wacht rookmaatregel UEFA af

ZEIST - De KNVB wacht de besluitvorming van de Europese voetbalbond UEFA af in zake het rookverbod op de trainersbank tijdens wedstrijden. De UEFA neemt 11 of 12 december een besluit over het voorstel.

"Eerst zien of het voorstel wordt aangenomen", zei een woordvoerder van de bond vrijdag. "Mocht het voorstel er doorkomen, dan zal er ook intern bij de KNVB over gesproken worden. Bij een positief besluit van de UEFA zullen we moeten kijken of een dergelijke maatregel er ook in Nederland moet komen."

Mocht het verbod er komen dan is Willem van Hanegem waarschijnlijk het eerste Nederlandse slachtoffer. De assistent-coach van Dick Advocaat bij het Nederlands elftal wil tijdens de wedstrijden nog wel eens een peuk opsteken.

Oranje heeft in 2004 een uitgebreide oefencampagne met het oog op de eindronde van het Europees kampioenschap in Portugal, in de zomer. De UEFA wil het verbod instellen bij Europa-cupwedstrijden en interlands van vertegenwoordigende elftallen.

Jan Reker, directeur Coaches Betaald Voetbal, juicht een dergelijke maatregel toe. "Het is een goed initiatief, maar ik zou niet weten welke trainer momenteel in het betaald voetbal nog rokend op de bank zit", zegt Reker, die zelf nooit rookte. De UEFA wil dat trainers het goede voorbeeld gaan geven. Roken en voetbal gaan in de ogen van de Europese bestuurders niet samen.

KNVB

De KNVB speelde onlangs het verzoek voor niet-rokersvakken in de stadions door naar de clubs en gaf aan een inventarisatie door de clubs naar de behoefte aan een rookvrij vak te willen ondersteunen.

De tendens van de laatste jaren is dat steeds minder trainers rokend op de bank zitten. Willem van Hanegem is het bekendste voorbeeld. Fritz Korbach was ook een hartstochtelijk roker, maar hij heeft momenteel geen club. Er zijn wel trainers die na afloop van wedstrijden een sigaret opsteken.

Tip de redactie