Hockeyers De Nooijer en Donners beste van de wereld

SYNDEY - De Internationale Hockey Federatie (FIH) heeft de hockey-internationals Teun de Nooijer en Mijntje Donners uitgeroepen tot 's werelds beste spelers van 2003. Maartje Scheepstra ontving de prijs voor de beste jonge speelster. De prijzen zijn vrijdag in Parramatta (Australië) aan de winnaars overhandigd.

Donners is de eerste Nederlandse vrouw die de onderscheiding ten deel valt. Bij de mannen ging Stephan Veen al twee keer Teun de Nooijer voor. Veen werd tot beste gekozen in 1998 en 2000. Aanvaller De Nooijer vloog tussen twee duels in de vaderlandse competitie van zijn club Bloemendaal door naar Australië om de bijbehorende onderscheiding (een beeldje) in ontvangst te nemen.

Eer

Donners, momenteel in Sydney met Oranje aan een zwak optreden bezig tijdens de Champions Trophy, vindt de uitverkiezing wel stoer. "Ik beschouw het als een grote eer. Er zijn zoveel goede hockeyers in de wereld."

Donners

Donners begrijpt dat ze de uitverkiezing niet heeft te danken aan haar spel tijdens de lopende Champions Trophy. "Dit toernooi telt maar voor een deel mee. Ze kijken naar je prestaties over het hele jaar", aldus de gelouterde international, die dit jaar in Barcelona met Oranje op overtuigende wijze de Europese titel veroverde.

De Nooijer

Teun de Nooijer was sinds de invoering van de prijs (1998) al vaak genomineerd. Vrijdag kreeg hij eindelijk de hoofdprijs. Hij arriveerde dinsdag in Sydney om vrijdag na de huldiging direct naar Nederland terug te vliegen. "Het is heel speciaal om de beste hockeyer van de wereld te worden genoemd. En het is voor mij zeker niet het einde."

De Nooijer was niet helemaal verrast door de uitverkiezing. "Bij de mannen is het steeds iemand geworden uit een team dat een groot toernooi heeft gewonnen. Dit jaar was de Champions Trophy. Daar zijn we eerste geworden. Dus dit jaar dacht ik wel: ik maak een kans."

NUwerk

Tip de redactie