Zwemmer Van Valkengoed breekt eigen schoolslagrecord

FEDERAL WAY - Zwemmer Thijs van Valkengoed heeft op de eerste dag van de US Open in Federal Way zijn Nederlandse record op de 100 meter schoolslag verbeterd. De TZA'er zwom de afstand in de series in 1.01,66. Dat was 0,14 sneller dan in april bij de nationale titelstrijd in het eigen Sloterparkbad.

Van Valkengoed voldeed met die tijd tevens aan de limiet voor deelname aan de Olympische Spelen van Athene. De KNZB vroeg voor uitzending 1.01,92. Madelon Baans toonde donderdag op dit nummer vormbehoud. Ze tikte aan na 1.10,22, ruim drietiende onder de eis (1.10,55).

Professioneel

De 20-jarige Van Valkengoed zette, na een teleurstellend WK in Barcelona (slecht gepiekt), met deze verrichting zijn progressie voort. De zwemmer uit Lelystad, die DWK op het juiste moment verruilde voor de professionele aanpak bij Top Zwemmen Amsterdam, zwom aan de Amerikaanse westkust in de buurt van Seattle een uitstekende race. Hij keerde na 28,97 seconden. Ook dat was een persoonlijk record en maar iets boven de nationale toptijd van Marcel Wouda (28,64).

De pupil van trainer Fedor Hes, die ook nog Marleen Veldhuis, Chantal Groot en Johan Kenkhuis heeft meegenomen naar Federal Way, bleef tevens onder de beste toernooiprestatie. Die stond met .02,31 nog op naam van de voormalige Belgische wereldrecordhouder Fred Deburghgraeve. Van Valkengoed ging als eerste over naar de halve eindstrijd, vóór de Canadese specialist Morgan Knabe.

Baans

Madelon Baans ging bij de vrouwen op de 100 school als vijfde door naar de halve finales. De Amerikaansen Megan Quann (1.08,31), Tara Kirk (1.09,20) en Birte Steven (1.09,71) en de Canadese Rhiannon Leier (1.09,98) waren sneller. Baans is sinds de EK 2002 in Berlijn Nederlands recordhoudster met 1.09,67.

Tip de redactie