AMSTERDAM - Adrienne Herzog heeft volgens enkele Spaanse kranten de intentie gehad om prestatiebevorderende middelen te gebruiken.

De atlete zou tot de ‘dopingclientèle’ behoren van haar coach Manuel Pascua Piqueras. Op een lijst met namen wordt Herzog getypeerd als ‘AA50’, zo meldt El País.

Deze lijst is in het bezit van de politie, alsmede documentatie waaruit blijkt dat Herzog haar coach zou hebben gevraagd om epo. Piqueras raadt haar dit verboden middel af omdat dit te makkelijk op te sporen is en stelt bloeddoping voor.

Onzin

Op de atletiekwebsite Losseveter spreekt de 25-jarige Herzog de verhalen met klem tegen. “Dit is verschrikkelijke onzin. Ik heb onlangs nog contact gehad met Pascua en ik geloof niet dat hij dat verklaard heeft. Dat is onmogelijk.”

Herzog werkt sinds 2009 met Pascua Piqueras. Ze staat vooral te boek als een specialiste in het veldlopen, in welke discipline ze vorig jaar brons won bij het EK.

Feiten

De Atletiekunie blijft Herzog vooralsnog steunen. ''We moeten überhaupt eerst de feiten zien voordat we eventueel iets kunnen doen. Het draait er nu alleen om wat de kranten schrijven. Wij geloven haar'', aldus de woordvoerder van de bond.

De Nederlandse Dopingautoriteit volgt de ontwikkelingen rondom Herzog op de voet. ''Te zijner tijd zullen we via de collega's in Spanje ook de informatie wel krijgen'', zei directeur Herman Ram.

Volgens El País had Herzog plannen om verboden middelen te gebruiken. De atlete hoeft in dat geval niet direct te vrezen voor een straf. ''Een voornemen is niet strafbaar. Dat is geen overtreding'', aldus Ram.

Sylvestercross

Herzog heeft op het laatste moment haar deelname aan de Sylvestercross van vrijdag in Soest afgezegd. Ze ziet het niet zitten om nu een wedstrijd te lopen.

"Ik ga nu geen wedstrijd lopen'', twittert Herzog vrijdag. "Dat is absoluut niet leuk op deze manier en geeft veel te veel stress.''